GE castiga un contract in valoare de 1,4 miliarde USD in baza caruia va livra turbinele pentru cel mai mare parc eolian construit pana acum in SUA

Parcul eolian din Oregon al Caithness Energy va folosi echipamentele avansate 2,5xl de la GE

NEW YORK, NY (10 decembrie 2009) – GE (NYSE:GE) a anuntat astazi obtinerea unui contract in valoare de 1,4 miliarde USD de la producatorul independent de energie Caithness Energy pentru livrarea de turbine eoliene si furnizarea de servicii in cadrul unui proiect de parc eolian cu o capacitate de 845 megawati (MW) situat in Oregon. Parcul eolian, denumit Shepherds Flat, a obtinut majoritatea autorizatiilor guvernamentale necesare pentru functionare si este gata sa inceapa faza de constructie. In momentul finalizarii, acesta va fi mai mare decat orice alt parc eolian operational din lume.

„Acest proiect marcheaza angajamentul nostru privind valorificarea puterii vantului astfel incat sa facem fata necesarului de energie actual si viitor, reducand in acelasi timp emisiile de gaze cu efectge_turbine_25xl5.jpg de sera. Proiectul Shepherds Flat va aduce mai multa energie regenerabila in mixul de energie de pe coasta de vest si va permite regiunii sa raspunda cererii de energie curata,” a declarat Les Gelber, partener in cadrul Caithness Energy.

Acoperind o suprafata de 50 de kilometri patrati in regiunea de nord-centru a statului Oregon, proiectul Shepherds Flat cu o capacitate de 845 megawati reprezinta debutul in SUA si in acelasi timp cea mai mare comanda individuala la nivel global de turbine eoliene GE 2,5 xl. In total, in perioada 2011 – 2012 se vor instala 338 turbine.

„Turbinele eoliene GE sunt deja renumite pentru capacitatea lor de a functiona in aproape orice conditii meteorologice, in intreaga lume. Capacitatea GE de a imbunatati in mod continuu tehnologia pentru turbinele eoliene ne va ajuta sa oferim clientului nostru Southern California Edison fiabilitatea pe care acesta o doreste,” a adaugat Gelber.

„Proiectul Caithness evidentiaza capacitatea noastra de a livra solutii integrate in sfera energiei curate si sustine obiectivul nostru general de a furniza tehnologie de prima marime clientilor nostri,” a declarat Steve Bolze, presedinte si director executiv al GE Power & Water.

Parcul eolian Shepherds Flat este primul parc din America de Nord in care se vor instala turbinele eoliene 2,5 xl de la GE care si-au dovedit eficienta in Europa si Asia.

„Turbinele eoliene de 2,5 MW reprezinta cel mai nou model al tehnologiei de turbine eoliene de la GE si ofera clientilor o mai mare eficienta si fiabilitate, precum si capacitati sporite de conectare la retea. Modelul 2,5 MW este o continuare a succesului turbinei eoliene de 1,5 MW de la GE, turbina eoliana cel mai des intalnita, cu peste 12.000 de unitati instalate in intreaga lume,” a declarat Bolze.

Conform estimarilor Caithness Energy, proiectul, in valoare de 2 miliarde USD, va aduce pentru Oregon beneficii economice directe in valoare 16 milioane USD anual si va crea 400 de noi locuri de munca pe durata fazei de constructie si 35 in perioada de functionare. Faza de constructie va fi de mare amploare, iar acest lucru se va datora nu doar numarului mare de turbine, ci si faptului ca se vor realiza 137 km de strada si 145 km de linie de conectare la retea. Faza de constructie va incepe in 2010 si se va finaliza in 2012.

GE Energy Financial Services – cu un portofoliu de peste 40 de parcuri eoliene cu o capacitate totala de productie de peste 6 gigawati energie electrica – investeste in proiect.

„Este o investitie inteligenta intr-un proiect energetic bine structurat, bazat pe un contract cu un dezvoltator cu experienta care foloseste cea mai buna tehnologie din tara,” a declarat Alex Urquhart, presedinte si director executiv al GE Energy Financial Services.

In plus fata de livrarea turbinelor eoliene, GE va oferi, timp de zece ani, servicii operationale si de intretinere pentru proiect.

Turbinele de 2,5xl pentru parcul eolian Shepherds Flat vor fi asamblate la unitatea GE din Pensacola, Florida. „Capacitatea noastra de a construi aceste instalatii aici, in Statele Unite si de a furniza resurse si expertiza locala au fost factorii cheie care au dus la castigarea contractului cu Caithness Energy,” a remarcat Bolze.

In cadrul celor trei contracte pentru achizitia de energie cu o durata de 20 de ani, parcul eolian Shepherds Flat va furniza energie regenerabila catre Southern California Edison, o companie Edison International (NYSE:EIX).

„In calitate de principala companie de utilitati pentru energie regenerabila din tara, suntem incantati de dimensiunea si calitatea acestui proiect,” a declarat Marc Ulrich, vice-presedinte pentru energie regenerabila si alternativa din cadrul Southern California Edison. „Energia eoliana este o componenta esentiala pentru crearea unui viitor cu energie curata, ecologica pentru California si restul natiunii.”

Dezvoltarea parcului eolian este posibila datorita standardului de portofoliu pentru energia regenerabila din California care, daca va fi adoptat la nivel national sub forma unui standard puternic privind energia electrica regenerabila, va stimula dezvoltarea energiei regenerabile in intreaga tara.

Proiectul va permite statului California sa faca fata nevoilor sale privind capacitatea si sa isi realizeze obiectivele privind energia regenerabila. Avand capacitatea de a produce doua miliarde kilowati-ora pe an de energie regenerabila, parcul eolian va reprezenta mai mult de o zecime din portofoliul general de energie regenerabila al Southern California Edison. Proiectul va asigura suficienta energie curata pentru alimentarea a aproximativ 235.000 de gospodarii obisnuite din California – conform metodologiei Agentiei de Protectie a Mediului din SUA – si va permite evitarea a peste 1,5 milioane de tone de emisii de gaze cu efect de sera, in comparatie cu cantitatea echivalenta generata de productia pe baza de combustibil fosil.

Despre Caithness Energy

Caithness Energy, LLC este un pionier in dezvoltarea, achizitia, operarea si gestionarea proiectelor de productie de energie regenerabila si a altor proiecte de energie curata din Statele Unite. Proiectele Caithness s-au axat pe energie eoliana, solara si geotermala, precum si pe productia de energie pe baza de tehnologii avansate cu ciclu combinat. Compania a fost infiintata in 1964, avand sediul central in New York City.

Despre GE
GE este o companie diversificata care opereaza la nivel global in domeniul infrastructurii, finantelor si media, pentru a face fata unor necesitati esentiale ale lumi contemporane. De la energie, apa, transporturi si sanatate pana la acces catre fonduri si informatii, GE deserveste clienti din peste 100 tari si are peste 300 000 angajati in intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul web al companiei, la http://www.ge.com. GE inseamna Imagination at Work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *