Gerea solicita Comisiei Europene ca proiectele de energie nucleara sa fie finantate din fonduri europene. Alte sapte state cer acelasi lucru

Gerea solicita Comisiei Europene ca proiectele de energie nucleara sa fie finantate din fonduri europene. Alte sapte state cer acelasi lucru
Gerea solicita Comisiei Europene ca proiectele de energie nucleara sa fie finantate din fonduri europene. Alte sapte state cer acelasi lucru

Andrei Gerea, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, a trimis o scrisoare Comisiei Europene (CE) in care cere Executivului comunitar sa caute mecanisme de finantare din bani europeni a proiectelor de productie a energiei nucleare.

Misiva a fost trimisa din calitatea de presedinte al grupului statelor membre pro-nucleare, fiind semnata si de reprezentantii Frantei, Cehiei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei, Marii Britanii, state care detin reactoare nucleare. Scrisoarea a fost trimisa vicepresedintelui Maros Sefcovic si comisarului european Arias Canete, responsabil pentru Energie.

Potrivit ministerului Energiei, se solicita „asumarea angajamentului Comisiei pentru identificarea mecanismelor de finantare la nivel european a marilor proiecte de infrastructura aplicabile inclusiv in domeniul nuclear“.

„Poiectele nucleare trebuie sa gaseasca sprijin si finantare UE, pentru ca ele nu pot lipsi dintre sursele principale de energie. Noi ne dorim sa exploatam aceasta resursa concomitent cu continuarea eforturilor de crestere a gradului de siguranta prin cercetare si inovare in domeniu“, a spus Gerea, citat in comunicat.

Comunicatul precizeaza ca si Ungaria i-a trimis lui Sefcovic o scrisoare prin care se alatura grupului statelor care sustin energia nucleara si isi exprima adeziunea fata de propuneile lui Gerea.

„Din punctul nostru de vedere, energia produsa in centralele nucleare are un rol serios in asigurarea securitatii energetice, nu doar pentru statele care sustin aceasta tehnologie, ci si pentru Uniunea Europeana ca intreg. Acesta este mesajul principal pe care vrem sa il transmitem“, a mai spus Gerea.

Vin chinezii, dar vor ajutoare de la buget

Romania incearca de aproape 10 ani sa demareze lucrarile la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, proiect care a fost demarat inca de pe vremea lui Ceausescu. Investitia este, insa, foarte costisitoare, fiind estimata la 6,5 miliarde de euro.

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei din Cernavoda, a ramas fara investitori in 2010, cand s-au retras patru dintre cele sase companii atrase in proiect. La finele lui 2013 s-au retras si Enel si ArcelorMittal, ultimii doi „mohicani“ ramasi in cursa.

Nuclearelectrica a desemnat anul trecut compania China General Nuclear Power Corp drept castigator al licitatiei pentru gasirea investitorului la reactoarele 3 si 4, insa proiectul financiar necesita garantii de stat sau vaste subventii de la buget, in conditiile in care investitia este nesustenabila la actualele niveluri ale pretului la energie de pe bursa de specialitate OPCOM.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente