Gradina japoneza este incarcata de semnificatii, aducand o serie de informatii despre proprietarul sau. Am putea spune mai degraba „gradinile japoneze”, pentru ca, de-a lungul timpului, acestea au evoluat si s-au schimbat radical, adaptandu-se la toate conditiile de mediu. Japonia este o tara cu un climat variat, intinzandu-se pe o distanta destul de mare de la nord la sud.
Gradina in spiritul vechilor japonezi anunta personalitatea si rangul familiei, prin marimea sa, amenajarile, intretinerea si stilul sau. Fiecare epoca majora din istoria Japoniei marcheaza schimbari radicale in amenajarea gradinii, datorita modei, culturii si starii de spirit.
Elemente indispensabile
O gradina japoneza este reprezentarea universului si a elementelor acestuia: focul – in forma lanternelor (stalpilor) de piatra sau fier; pamantul – in forma pietrei si apa, aerul, plantele si animalele – in formele lor naturale.
Aleea gradinii, in japoneza numita Roji, nu este numai un element functional si nu reprezinta numai intrarea in gradina. Ea este o alee filozofica si separa privitorul, pas cu pas, de lumea agitata si istovitoare din care a venit. Pietrele de pe alee sunt plasate intr-o iregularitate atenta si conduc, de cele mai multe ori, indirect, spre zone ascunse sau obscure. Locurile in care aleea coteste intr-o directie sau alta sunt puncte de atractie, care il indeamna pe vizitator sa se opreasca si reprezinta, la alt nivel, perioadele meditative din viata.
Pietrele formeaza, in general, cadrul sau structura de suport a unei gradini japoneze si trebuie privite ca si cum ar fi ocupat dintotdeauna locul pe care se afla. Cele colturoase sugereaza zona montana, iar cele de rau, cu suprafete fine si rotunjite, sunt folosite in albiile raurilor sau de-a lungul malurilor. Aceste elemente de efect pentru peisaj sunt mai degraba simbolice decat realiste. De exemplu, exista, in general, o insula in mijlocul lacului sau raului din gradina, care reprezinta „insula vietii vesnice” sau Nirvana – un loc linistit, aflat in afara timpului si spatiului. Acesta mai poate fi reprezentat de o piatra in forma de broasca testoasa sau un copac, simboluri ale longevitatii si ale unei vieti prospere.
Exista cinci feluri de gradini japoneze. Ele degaja o ambianta diferita, dar, din nefericire, alegerea se face de cele mai multe ori in functie de dimensiunea terenului, de expunerea sa, de clima si mai putin in functie de aspiratiile personale.
Karesansui sau gradina Zen
O gradina Zen poate fi amenajata pe orice suprafata. Se recunoaste datorita celor trei pietre caracteristice. Prima este inalta si pozitionata pe verticala, a doua este mai mica si plasata tot pe verticala, in timp ce a treia este plata si pusa pe orizontala. In acest tip de gradina, plantele nu sunt necesare, insa daca doriti putina vegetatie, puteti planta cateva azalee.
Karesansui este folosita cu precadere de calugari in scopuri meditative si, in consecinta, este intalnita in special in manastirile Zen. Aceasta gradina rectangulara, cu nisip alb inconjurat de frumoase dale, este ingradita de un perete artistic. Nisipul alb in combinatie cu pietrele confera un iz artistic gradinii. Cand cineva se uita la aceasta gradina are senzatia de pustietate, de goliciune. Cheia e ca nisipul ajuta la golirea mintilor vizitatorilor de lumea exterioara, permitandu-le sa-si faca propria parere despre gradina. Unii spun ca nisipul alb reprezinta o masa de apa si pietrele din mijlocul nisipului sunt insulele Japoniei. Pietrele sunt asezate intr-o forma artistica, cu multa masura si in balans. Daca ar fi sa iei sau sa adaugi o piatra, echilibrul s-ar distruge.
Chaniwa sau gradina cu ceai
Amenajarea unei gradini chaniwa este potrivita oricarei suprafete. Acest tip de gradina este construita pentru ceremonia ceaiului. In componenta acestor gradini intra si ceainaria (cladirea unde se tine ceremonia ceaiului) si sunt aranjate foarte simplu, conform conceptelor sado (ceremonia ceaiului).
Gradinile Chaniwa contin pietre razlete ce constituie o carare spre ceainarie, precum si felinare din piatra si bazine din piatra (tsukubai) care contin apa unde invitatii se purifica inainte sa participe la ceremonie. Printre plantele care pot fi cultivate se numara bujorii, irisii sau rododendronii.
Kaiyushiki sau gradina pentru promenada
Pentru a crea acest tip de gradina, este nevoie de un spatiu destul de mare, pentru ca aceasta contine o serie de elemente decorative. Principalele elemente sunt lacurile, paraiasele, podurile, lanternele japoneze si bazinele, dar si cateva plante tipice tarii Soarelui Rasare (Pinus parviflora, Sophora japonica, Cornus Kousa, Cryptomeria japonica, Ilex crenanta, magnolia stellata). O gradina pentru promenada reusita poate fi admirata in toata splendoarea ei de la fereastra culisanta ce permite accesul spre ea.
Sursa: Gazeta de Sud