Comisia Europeana a solicitat oficial Guvernului roman informatii despre conditiile oferite animalelor salbatice in gradinile zoo de la noi din tara, fiind vizate indeosebi felinele mari de la Craiova si elefantul Tania de la Targu-Mures.
Comisia Europeana, ingrijorata de gradinile zoo romanesti. Sunt vizate felinele mari de la Craiova si elefantul Tania de la Targu-Mures
Solicitarea a fost transmisa de Directia Generala Mediu a Comisiei Europene catre Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a UE (CJUE) din cadrul MAE, competenta fiind insa a Ministerului Mediului.
Interesul Comisiei Europene fata de conditiile din gradinile zoo din Romania a aparut in urma unor sesizari transmise la Bruxelles de persoane private sau asociatii locale de protectie a animalelor, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
In solicitarea venita de la Bruxelles sunt cerute informatii precise despre conditiile in care sunt adapostite elefantul Tania de la gradina zoo din Targu-Mures, precum si despre felinele carnivore mari de la gradina din Craiova.
Aceasta solicitare de informatii este o etapa anterioara declansarii procedurii de infringement, in cazul in care Comisia Europeana va ajunge la concluzia ca sunt incalcate in Romania prevederile legislatiei europene in domeniu, au mai mentionat sursele MEDIAFAX.
Primirea solicitarii de la Comisia Europeana a fost confirmata vineri pentru MEDIAFAX si de subsecretarul de stat in MAE Dan Horatiu Radu, care indeplineste functia de Agent guvernamental pentru CJUE.
„Am primit o solicitare de informatii din partea Comisiei Europene privitoare la modul in care se respecta dispozitiile Directivei privind gradinile zoologice. Solicitarea de informatii priveste conditiile de adapostire in anumite gradini zoologice din tara. Deocamdata autoritatile romane analizeaza solicitarea urmand a se transmite un raspuns Comisiei Europene in cursul lunii aprilie”, a declarat Dan Horatiu Radu.
Oficialul roman a adaugat ca este „o preocupare constanta” respectarea tuturor exigentelor care decurg din angajamentele Romaniei de stat membru UE, inclusiv cele privind gradinile zoologice fiind tratate cu interes.
„Pana in acest moment insa nu avem date care sa ne starneasca teama pentru vreo viitoare actiune de infringement”, a mai spus Dan Horatiu Radu.
Pe Facebook s-a infiintat recent un grup „Free Tania/Eliberati-o pe Tania” care militeaza pentru mutarea elefantului de la Targu-Mures in conditii adecvate, avand in vedere ca este tinuta singura dupa gratii, singura ei companie fiind o minge.
Gradina Zoologica din Targu Mures a primit in septembrie, un elefant indian, o femela numita Tania, in varsta de 38 de ani, care a fost adusa din Italia si este singurul astfel de exemplar existent in prezent in Romania.
Reprezentantii gradinii zoologice sunt mandri de conditiile oferite elefantului care inclusiv o mica piscina la dispozitie, ei aratand si ca au facut cursuri speciale in Ungaria vizand ingrijirea acestui tip de animal si ca hrana animalului constand in fructe si legume adecvate, in cantitati care pot ajunge si la 130 kg pe zi, este adusa tot din tara vecina.
Directiva CE nr.22/1999 reglementeaza protectia faunei salbatice expuse in gradinile si parcurile zoologice din statele membre UE. Legislatia europeana obliga statele membre la efectuarea de inspectii periodice in aceste gradini in vederea asigurarii conditiilor de adapost si intretinere a animalelor, in conformitate cu standardele europene. Potrivit directivei, gradinile zoo primesc in urma inspectiilor licenta de functionare pentru o durata de patru ani. In cazul nerespectarii conditiilor europene, animalele trebuie retrase de la expunerea publica si mutate in adaposturi adecvate.