Greenpeace Romania considera ca Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) este o institutie lipsita de transparenta atunci cand vine vorba despre informarea publicului cu privire la cazurile de depasire a limitelor de atentionare asupra radioactivitatii, insa autoritatea de mediu a raspuns, la solicitarea AGERPRES, ca respectivele date sunt publice si se regasesc atat pe platforma europeana EURDEP, cat si pe site-ul anpm.ro.
Conform unui comunicat de presa al Greenpeace Romania, organizatia de mediu a transmis ANPM o solicitare pentru a primi informatii cu privire la cazurile din ultimii zece ani, in cursul carora au fost masurate, constatate sau semnalizate depasiri ale limitelor de atentionare asupra radioactivitatii beta si gama la nivelul aerului, apelor, solului sau vegetatiei.
Greenpeace Romania precizeaza ca ANPM a comunicat organizatiei ca ‘atingerea sau depasirea limitei de atentionare pentru radioactivitate nu reprezinta un pericol pentru populatie si mediu, aceste date nefiind destinate informarii publicului’.
In replica, la solicitarea AGERPRES, autoritatea de mediu noteaza ca ‘Romania, ca stat membru, este obligata sa respecte legislatia europeana in vigoare pentru domeniul de monitorizare a radioactivitatii mediului’ si informatiile de interes public sunt disponibile atat pe pagina de Internet a EURDEP, la sectiunea ‘EURDEP Public map’, cat si la adresa anpm.ro, la sectiunea ‘Radioactivitatea mediului’.
„Astfel, in baza articolului 35 al Tratatului EURATOM, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (…) transmite zilnic catre Comisia Europeana, prin Laboratorul National de Referinta pentru Radioactivitate, incepand cu data de 10.10.2002, datele rezultate din analizele beta globale a probelor de aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice, apa de suprafata, precum si debitul dozei gama. Datele sunt postate in timp real pe platforma EURDEP, accesibila publicului larg, la adresa de website: https://eurdep.jrc.ec.europa.eu/Basic/Pages/Public/Home/Default.aspx, prin accesarea sectiunii ‘EURDEP Public map’. In prezent, ca urmare a diferitelor reorganizari facute de administratorii acestui site, doar datele privind debitul dozei gama pot fi vizualizate incepand cu data de 10.10.2002, restul fiind cu o data mai recenta. De asemenea, incepand cu data 18.03.2011, ANPM posteaza zilnic, pe website-ul propriu, la Sectiunea ‘Radioactivitatea mediului’ rapoarte privind radioactivitatea factorilor de mediu monitorizati zilnic pe teritoriul Romaniei (…)’, se arata in informarea ANPM.
Institutia aflata in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ mentioneaza ca, in ultimii ani, nu au existat situatii de pre-alarma, respectiv situatii de alarma privind valori crescute de radioactivitate pe teritoriul Romaniei.
„Atingerea nivelului de avertizare implica remasurarea probei, anuntarea Laboratorului de Referinta, iar in situatia validarii valorilor de avertizare intrarea Statiei respective de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului in prealarma si anuntarea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta. In cazul unui rezultat incert, probele sunt expediate de urgenta la Laboratorul de Referinta al ANPM pentru validare prin analize spectrometrice (…) in ultimii ani nu au existat situatii de prealarma, respectiv situatii de alarma, deoarece nu a fost atins nivelul de avertizare, respectiv nivelul de alarmare la programul standard de monitorizare (…)’, explica ANPM.
In acest context, autoritatea subliniaza ca ‘nu este deloc o lipsa de transparenta in abordarea problematicii de catre ANPM, atat timp cat toate rezultatele masuratorilor se regasesc ca rapoarte pe site-ul propriu, rapoarte zilnice ce contin domeniul de variatie al valorilor masurate in ultimele 24 de ore, rapoarte ce pot fi consultate de catre publicul larg”.