Greentech a lansat primul sistem de colectare selectiva a deseurilor in hipermarketuri

Greentech a lansat primul sistem de colectare selectiva a deseurilor in hipermarketuri

Compania buzoiana Greentech SA a lansat un sistem inteligent de colectare selectiva a sticlelor PET si a dozelor de aluminiu. Aparatul integrat SIGUREC va permite colectarea selectiva a deseurilor de la populatie, primul dintre acestea fiind instalat in incinta unui hipermarket din Capitala, accesibil tuturor clientilor. Astfel, aparatul identifica imediat ambalajul preluat in baza unor parametri cum ar fi forma sau greutatea si calculeaza valoarea garantiei care trebuie rambursata depunatorului, prin tiparirea unui voucher ce va fi folosit la casa magazinului.
„Tehnologia utilizata permite functionalitatea in cel mai sigur mod, folosind un sistem automat de colectare si compactare a sticlelor PET si a dozelor de aluminiu. Echipamentul ocupa mai putin de 1,4 metri patrati amprenta la sol si poate sustine prin containerele de colectare aproximativ 40 de kilograme – 1.850 de bucati deseuri de sticla PET si cutii aluminiu din care 1.500 de cutii de aluminium de 0,5 litri si 350 de sticle PET mixte de 0,5 litri sau de 1,5 litri, fiind capabil sa preia pana la 30 de recipienti pe minut. In momentul in care recipientii de colectare interior sunt umpluti, pot fi schimbati de catre un operator intr-un mod sigur si simplu”, se arata intr-un comunicat al companiei buzoiene.
Aparatul SIGUREC face parte din proiectul de implementare a sistemelor de colectare selectiva incheiat intre Greentech S.A., Ministerul Mediului si Padurilor si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) in vederea aplicarii principiilor de prevenire si reducere a generarii de deseuri de ambalaje prevazute in legislatia de mediu in vigoare. Acordul voluntar privind prevenirea generarii de deseuri de ambalaje si imbunatatirea colectarii si reciclarii a fost semnat in data de 12 noiembrie, la Ministerul Mediului, intre reciclatori, retaileri si minister, in prezenta premierului Victor Ponta. Acordul prevede ca reciclatorul va achizitiona si va pune la dispozitia retailerilor aparatele de colectare de PET- uri si aluminiu, in timp ce retailerii vor acoperi valoarea voucherelor prin reduceri la cumparaturile facute in magazin.
„Colectarea prin acest tip de aparat aduce beneficii consumatorilor, SIGUREC reprezentand solutia oferita cetateanului pentru a colecta responsabil si corect fata de mediu, primind in acelasi timp o valoare pentru deseurile depuse in acest aparat”, se mai arata in comunicat. Ambalajele PET si cele de aluminiu vor fi colectate in aparate speciale amplasate in marile lanturi de magazine, treptat, in functie de acordul incheiat cu reciclatorul.
Aparatul inteligent de colectare selectiva ofera un sistem automat de colectare si compactare a deseurilor sticla PET si a cutiilor de aluminiu, emitere de vouchere valorice care pot fi folosite pentru reducerea bonului de la casa de cumparaturi, sistem antifrauda, siguranta ca deseurile vor ajunge de la consumator direct la reciclator si un mediu mai sigur si sanatos prin posibilitatea reutilizarii resurselor.
Un astfel de aparat costa 20.000 de euro, suma la care se adauga costurile de intretinere, atingand valoarea de 30.000 de euro. Cheltuielile sunt suportate de reciclator si de retaileri pentru implementarea acestui program, neapelandu-se la Fondul pentru Mediu sau fonduri europene. Pana in prezent, timp de doi ani, cinci astfel de aparate au functionat in cadrul unui proiect pilot.
Greentech SA este cel mai important reciclator de mase plastice din sud-estul Europei si totodata pionierul reciclarii deseurilor din plastic in Romania. Greentech SA este autorizata sa desfasoare activitati de colectare si valorificare a deseurilor din mase plastice conform legislatiei in vigoare. Prin procese de productie specifice, compania transforma deseurile de plastic in materii prime pentru diferite aplicatii. Societatea detine puncte de lucru in Buzau, precum si in alte tari, respectiv Macedonia, Serbia si Grecia. Alaturi de societatile buzoiene Greenfiber, GreenWeee si GreenLamp, Greentech face parte din grupul Green Group.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente