Mierea in alimentatia copiilor

Mierea in alimentatia copiilor

Mierea este un indulcitor natural delicios, ce deseori este introdus eronat in alimentatia copiilor, fie pentru a da un gust mai bun mancarii, fie pentru beneficiile pe care le poate aduce sanatatii. Totusi, dincolo de avantajele mierii, exista un mare inconvenient: ea este interzisa copiilor sub un an.

Copiii mici nu au voie sa consume miere intrucat prezinta un risc ridicat de dezvoltare a unei afectiuni ce poarta numele de botulism infantil. Acesta apare cand organismul copilului este infectat de o bacterie numita clostridium botulinum, a carei spori se gasesc frecvent in miere. Clostridium botulinum poate cauza la bebelusi o forma rara de toxiinfectie alimentara – numita botulism.
Cum se manifesta botulismul?

Daca un copil este infectat de aceasta bacterie, ar putea prezenta urmatoarele simptome dupa 8-36 ore de la consumarea mierii: constipatie, letargie, lipsa poftei de mancare.

De ce botulismul infantil se manifesta doar la copiii mici?

Copiii pana la un an nu au sistemul digestiv maturizat complet, de aceea sunt mai susceptibili la a dezvolta aceasta boala. Sporii bacteriei care provoaca botilismul sunt inofensivi pentru adulti si pentru copiii de peste un an. Microorganismele care se gasesc dupa aceasta varsta in intestinul uman pot impiedica bacteria clostridium botulinum sa creasca. Prin urmare, boala nu se mai declanseaza.
Mierea introdusa in prajituri poate fi data copiilor?
Sporii bacteriei pot fi distrusi doar la temperaturi foarte mari, pe care, de obicei, nu le putem obtine cu metodele casnice de preparare termica. Toxina (produsa in conditii anaerobe) poate fi distrusa doar prin fierbere, insa sporii sunt foarte greu de ucis. Prin urmare, mierea nu este sigura pentru copii nici atunci cand este introdusa ca ingredient in prajituri coapte in cuptor.
Un al doilea argument care trebuie luat in considerare este faptul ca dandu-le copiilor miere in dieta zilnica, putem sa afectam dintii care incep sa creasca. Exista parinti care adauga miere in cerealele copiilor sau in celelate alimente doar pentru gust. Nu este un lucru prea bun, intrucat asta va incuraja o slabiciune pentru dulciuri a copilului, care mai tarziu va interfera cu o alimentatie sanatoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *