Groapa de gunoi ecologica din Olt, proiect depus la Bruxelles

0
917
Groapă ecologică de milioane deschisă la Sighişoara

Construirea gropii ecologice de gunoi, care va fi amplasata in localitatea Balteni, va incepe anul acesta. Cel putin asa spera reprezentantii consiliului judetean.
Proiectul de infiintare a fost adus in discutie de reprezentantii administratiei judetene sambata, in cadrul conferintei „Pentru mediu curat – Atitudine si implicare”.
groapa de gunoi ecologica
Reprezentantii institutiilor de protectie a mediului, ai CJ, mai multi primari din Olt si din cateva localitati din Bulgaria s-au reunit pentru a trage linie in cadrul proiectului finantat cu fonduri PHARE „Pentru mediu curat – Atitudine si implicare”. Proiectul a inceput in august 2008 si s-a incheiat luna aceasta. Evenimentul a marcat incheierea parteneriatului romano-bulgar implementat de Fundatia Scoala Romana de Afaceri a Camerelor de Comert si Industrie-Filiala Olt si Asociatia Centrul pentru Initiative Educationale si Civice – Pleven, Bulgaria. Principalul scop al acestui proiect a fost acela de a instrui si de a informa un grup-tinta, alcatuit din 40 de reprezentanti, 20 de romani si 20 de bulgari, din cadrul IMM-urilor, ONG-urilor si al institutiilor publice. In principal, partile au dorit identificarea si gestionarea deseurilor conform strategiilor nationale si europene, lucru concretizat de partea romana prin initierea unui proiect de investitie.

Proiect de 44 de milioane de euro

Proiectul care priveste infiintarea unei gropi ecologice pentru colectarea deseurilor din intreg judetul a fost pus in discutie sambata de Ioan Ciugulea, vicepresedintele consiliului judetean in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a anuntat ca investitia este intr-o faza destul de avansata. Ciugulea si-a exprimat speranta ca, in scurt timp, judetul va beneficia de prima transa de bani pentru a demara procedurile care se impun pentru astfel de investitii. „Ma bucur foarte mult ca acest proiect a avut finalitate. Este un lucru bun atat pentru noi, cat si pentru locuitorii judetului. Consider ca suntem cu un pas inaintea judetelor din regiune in ceea ce priveste proiectele care se deruleaza pe linia de management al gunoiului. Speram ca in martie sa primim prima transa de bani pentru a-i investi in acest domeniu, si anume infiintarea unei gropi ecologice la Balteni”, a spus Ioan Ciugulea.
Proiectul respectiv nu este nou. El a mai fost pus in discutie si in ultimii doi-trei ani, insa, din diverse motive, nu a avut finalitate. La vremea respectiva, proiectul a stagnat si din cauza neintelegerilor dintre fostul presedinte al CJ Olt, Jenel Copilau, si primarul orasului, care niciodata nu au ajuns la un acord. Nici institutiile judetene din domeniu nu au reusit sa faca mare lucru in acest sens, pentru ca investitia presupunea costuri foarte mari, de ordinul milioanelor de euro. Vazandu-se singura in aceasta batalie, municipalitatea a incercat sa faca rost de resurse financiare, fara rezultat insa. In prezent, proiectul a fost trimis la Comisia Europeana, la Bruxelles, spre aprobare. Investitia va acoperi intreg judetul. „In fiecare localitate nu va mai exista decat o singura platforma de gunoi. In cele sase orase vor fi, de asemenea, centre de colectare. Gunoaiele vor fi selectate si compactate, dupa care vor fi aduse la Balteni”, a explicat Ciugulea. Valoarea proiectului este de aproximativ 44 de milioane de euro.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.