Grupul francez Alstom a inaugurat la jumatatea lunii martie cea mai mare turbina eoliana offshore din lume

Grupul francez Alstom a inaugurat la jumatatea lunii martie cea mai mare turbina eoliana offshore din lume

Grupul francez Alstom a inaugurat la jumatatea lunii martie cea mai mare turbina eoliana offshore din lume , pe coasta de nord a Frantei, turbina avand o capacitate de 6 MW cu care poate alimenta cel putin 5.000 de locuinte.

Turbina eoliana Haliade 150 a fost dezvoltata ca raspuns la anuntul de participare la licitatia organizata de guvernul francez in iulie 2011 in scopul instalarii a 3 GW de energie eoliana offshore in Franta pana in anul 2015. In curs de certificare, prima turbina Haliade 150 va fi supusa unei serii de teste pe uscat, pe o perioada de un an, in santierul de la Carnet, inainte de instalarea pe mare a unei a doua turbine in largul coastelor belgiene in toamna lui 2012. In 2013 este prevazuta fabricarea unor preserii, urmand ca productia de serie sa inceapa in 2014.

Santierul Carnet, situat in apropiere de Saint-Nazaire, pe malul estuarului, a fost ales pentru caracteristicile sale geologice foarte asemanatoare mediului submarin in care vor fi instalate turbinele eoliene. Pe stalpi infipti la o adancime de peste 30 m a fost instalata substructura de 25 m pe care a fost montat progresiv turnul cu o inaltime de 75 m. Per total, nacela se inalta la o inaltime de peste 100 m de la sol. Turbina eoliana si structura sa de suport cantaresc in total 1500 de tone.

Turbina eoliana Haliade 150 are o productivitate crescuta datorita rotorului de 150 m (palele de 73,50 m sunt cele mai lungi din lume) care asigura un factor mai bun de incarcare.
Prima nacela Haliade 150 a fost asamblata la Saint-Nazaire, intr-un atelier preserie temporar care va produce aproximativ 40 de unitati in urmatorii trei ani. A doua unitate este in prezent in curs de asamblare. Aceste operatii de asamblare mobilizeaza aproximativ 40 de operatori si ingineri Alstom.
Asamblarea incepe cu blocul central al eolienei care asigura interfata dintre turn si nacela. Acest bloc contine sistemul de orientare motorizata (incluzand un lagar de orientare) care permite ajustarea pozitiei nacelei fata de turn. Nacela si palele eolienei vor putea fi astfel reorientate in orice clipa pentru a capta vantul. Pentru facilitarea mentenantei, blocul central este dotat cu un heliport care permite personalului de interventie accesul cu ajutorul elicopterului.

In paralel, blocul intermediar este asamblat la generatorul cu magnet permanent care va fi antrenat direct prin rotatia palelor pentru a produce electricitate. Aceste doua blocuri – central si intermediar – cantaresc aproximativ 300 de tone. Apoi ele sunt asamblate impreuna pentru a primi rotorul eolienei pe care vor fi montate cele 3 pale. Acest rotor cu un diametru de 150 m este in legatura directa de antrenare mecanica cu rotorul generatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *