Guvernul va lua o decizie privind gazele de sist si Rosia Montana numai dupa alegerile din toamna

Guvernul va lua o decizie privind gazele de sist si Rosia Montana numai dupa alegerile din toamna

Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana, a declarat premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat Bloomberg, relateaza Mediafax.

„Vreau sa discut serios chestiunea anul viitor, tinand cont pe de o parte de protectia mediului si, pe de alta parte, de interesul Romaniei de a-si asigura resruse suplimentare de energie. Din pacate, interese legitime de mediu si de dezvoltare a afacerilor au fost absorbite in campania politica”, a afirmat premierul.

Romania incearca sa gaseasca noi surse de energie pentru a-si reduce dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia si pentru a compensa declinul natural al productiei interne de hidrocarburi din surse traditionale. Pe langa resursele potentiale care ar putea fi exploatate in viitor de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra, Chevron a obtinut anul trecut licente de explorare a gazelor de sist.

Metoda de extractie prin fracturarea hidraulica a rocilor de sist este controversata si a provocat proteste si in Romania.

Dupa investire, guvernul Ponta a impus un moratoriu pe extractia de gaze de sist pana la finalizarea studiilor europene privind impactul fracturarii hidraulice asupra mediului. Franta si Bulgaria au interzis deja procedeul, din motive de mediu, iar metoda a fost suspendata in Marea Britanie si landul german Renania de Nord – Westphalia.

Totodata, una dintre principalele surse potentiale de crestere economica pe termen mediu este proiectul minier de la Rosia Montana, dezvoltat de un consortiu format din compania Gabriel Resources, inregistrata in Canada, cu 80% din actiuni, si Guvernul roman, care detine restul de 20% din compania de proiect.

Rosia Montana Gold Corporation mai are nevoie de avizul de mediu pentru a incepe lucrarile la amenajarea minei.

Ponta a declarast, pentru Bloomberg, ca pozitia guevrnului privind proiectul minier a ramas neschimbata. Compania trebuie sa respecte cele mai inalte standarde si garantii de mediu, sa ofere statului o participatie mai mare la proiect si sa renunte la activitati de lobby politic inainte de a putea contrinua dezvoltarea proiectului, a spus premierul.

„Atunci cand aceste conditii vor fi indeplinite, putem merge inainte fara nicio problema. Vreau investitii si locuri de munca in Romania, dar aceste conditii sunt obligatorii”, a aratat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *