Harta genetica a obezitatii

Cercetatorii francezi au identificat trei noi gene asociate cu suprapon-deralitatea in randul populatiei europene si au alcatuit prima harta genetica a obezitatii severe, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Genetics.
obezitate
Tehnica manipularii ADN-ului permite vizualizarea rapida a diferentelor inregistrate la nivelul genelor, in cadrul unui genom complet.

Echipa cercetatorilor francezi, condusi de Philippe Froguel (CNRS) si David Meyre (INSERM), alaturi de colegii lor britanici de la Imperial College din Londra, au efectuat teste asupre genomilor a 2796 de voluntari francezi, in special copii, dintre care 1380 sufereau de obezitate severa.

Cele mai susceptibile mutatii genetice responsabile cu aparitia obezitatii au fost analizate ulterior pe un esantion format din 14.000 de indivizi (francezi, elvetieni, germani si finlandezi).
Mai intai, cercetatorii au confirmat faptul ca genele FTO si MC4R joaca un rol major in aparitia obezitatii si a supraponderalitatii. Aceste doua gene actioneaza prin controlarea comportamentului alimentar.
Ulterior, oamenii de stiinta au descoperit alte trei gene asociate cu riscul de obezitate severa si supraponderalitate: MAF, PTER si NPC1. O alta gena, PRL, este asociata cu obezitatea la adulti. Aceasta gena produce prolactina, un hormon ce controleaza apetitul. Aceste rezultate ar putea sa permita identificarea, inca dintr-un stadiu timpuriu – in copilarie, a persoanelor care prezinta riscul de obezitate severa, au explicat cercetatorii.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *