Hatisul legislativ omoara piata energiei alternative

Potrivit investitorilor, pentru a realiza o centrala eoliana este nevoie de obtinerea a 86 de avize

Consortiul Continental Wind Partners (CWP) este gata a implementa in Romania cel mai mare proiect de productie a energiei eoliene anuntat pana acum in Romania. Este vorba de o ferma de 750 MW in Dobrogea si una de 350-400 MW in Moldova.

Fondurile necesare s-ar ridica la circa 1,1 miliarde de euro, bani pe care insa Romania i-ar putea pierde din cauza numeroaselor piedici birocratice pe care le intampina proiectele.

Reprezentantul legal al investitorilor, avocatul Sorin Radu, spune ca proiectul poate fi oricand anulat, din cauza birocratiei excesive. „CWP are un proiect in dezvoltare pe Romania si Polonia. In Polonia deja am instalat 300 MW, insa in Romania nu se poate.

Pentru o asemenea investitie, avem nevoie de 86 de aprobari, inclusiv de la Ministerul Culturii”, a declarat Sorin Radu, prezent la un seminar pe teme energetice. Potrivit acestuia, legislatia nu este clar conturata si multe dintre reglementari se contrazic intre ele.

„Nu exista o reglementare clara, de la A la Z, pentru ceea ce trebuie sa faci cand vrei sa demarezi o astfel de investitie. Afli pe parcurs”, a precizat avocatul. CWP este partenerul local al fondului de investitii Cofra Group AG.

Specialistii prezenti la seminar, printre care si reprezentantii General Electric, au declarat ca statul trebuie sa acorde facilitati fiscale daca vrea sa atraga investitii de amploare in regenerabile.

Ei spun ca Piata Certificatelor Verzi – prin care pentru fiecare MWh de energie regenerabila livrat in retea producatorii primesc cel putin 24 de euro si maximum 42 de euro – nu garanteaza aceste preturi decat pana in 2012. Astfel, investitorii nu isi pot face un plan de afaceri pe termen lung si nu pot evalua riscurile pietei.

„Durata de recuperare a investitiei este de cel putin 10 ani si nu iti poti permite sa risti”, a spus Carmen Neagu, Country Executive pe Romania, Bulgaria si Moldova al GE Energy. Potrivit lui Sorin Radu, Ungaria si Polonia acorda facilitati fiscale – scutiri de taxe vamale, reduceri de TVA etc. – care ajung sa reprezinte si 3% din cifra de afaceri a companiilor beneficiare.

Citeste articolul Hatisul legislativ omoara piata energiei alternative integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *