Heinz – Penne cu calorii

CE BEM, CE MINCAM – Aditivii utilizati ranesc stomacul
Din prezentarea produsului aflam ca nu contine conservanti, coloranti si arome artificiale. Au fost utilizate alte categorii de aditivi alimentari la fel de nesanatosi.

Pastele „Penne cu carne” Heinz au in compozitie: „apa, pasta de tomate (16%), paste (faina durum semolina, praf de albus de ou) (8%), carne de porc (4,5%), rosii (3,5%), zahar, amidon modificat E 1420, sau 1440 sau 1404, sare iodata, sos (extract de drojdie, dextroza, praf de ceapa, maltodextrina, sare, grasimi vegetale, condimente, dioxid de silicon E 551, extract de morcovi, aroma (contine telina), ulei vegetal, otet, plante aromate, agenti de ingrosare (guma guar E 412, xanthan E 415), condimente: acidifiant acid citric E 330, antioxidant, acid ascorbic E 300”. Producatorul ne mai explica faptul ca printre ingrediente nu se numara coloranti artificiali, arome artificiale si conservanti. 100 g de produs aduc un aport energetic de 261 kj/ 62 kcal si proteine 3,1 g, carbohidrati 10,3 g, grasimi 0,9 g.

ANALIZA. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind unul pe baza de paste din faina de griu dur, cu adaos de paste de tomate, albus de ou si carne de porc. De asemenea, are in compozitie glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahar, dextroza) si cu absorbtie lenta (amidon din faina, amidon modificat, maltodextrina), care pun in pericol pancreasul endocrin.
Chiar daca producatorul se lauda ca nu a folosit arome artificiale, conservanti si coloranti, pastele contin aditivi din alte categorii. Gumele folosite ca agenti de ingrosare – E 412 si E 415 – pot avea efecte nefaste asupra sistemului gastrointestinal.

CONCLUZII
. Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase, active, in contextul unei diete echilibrate si diversificate, insa nu este indicat totusi persoanelor sensibile la agentii de ingrosare E 412, E 415. Specialistul le recomanda consumatorilor sa tina cont de sodiul adus de produs, in special suferinzilor de maladii cardiovasculare, cerebrovasculare, hipertensivilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza). Suferinzii de hiperuricemie trebuie sa evite consumul acestor paste, pentru ca extractul de drojdie poate accentua manifestarile gutei. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie. Cei cu alergie la albusul de ou il vor testa in prealabil.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *