Hinduistii considerau smochinul sacru, fructele lui fiind folosite in medicina ayurvedica

Hinduistii considerau smochinul sacru, fructele lui fiind folosite in medicina ayurvedica

Smochinele sunt fructe gustoase, aromate si suculente cu multe proprietati benefice pentru organism. Acestea au incantat simturile oamenilor din intreaga lume timp de secole.

Contin o masa de seminte legate printr-o pulpa gelatinoasa. Semintele sunt comestibile si crocante cu o aroma oarecum de alune.
De pilda, chinezii foloseau smochinele in prepararea supelor medicinale. Hinduistii considerau smochinul sacru, fiind folosit in medicina ayurvedica. In Grecia antica, smochinele erau consumate de atleti pentru a capata forta si energie. Totodata, Biblia face referire la smochine in Cartea Genezei, atunci cand se mentioneaza faptul ca Adam si Eva au folosit frunze de smochin pentru a-si acoperi trupurile. In zilele noastre ne bucuram de smochine atat in forma proaspata cat si uscate pe tot parcursul anului.

Pe langa faptul ca smochinele sunt delicioase, ele sunt extrem de hranitoare. Smochinele sunt o sursa bogata de fibre, betacaroten, potasiu, calciu, antioxidanti, benzaldehida, care este un important agent anticancerigen, enzima ficina care ajuta la digestie si flovonoizi. Doar o portie de smochine, insemnand 3-5 bucati, indiferent ca sunt proaspete sau uscate, furnizeaza aproximativ 4 grame de fibre, fiind astfel o modalitate simpla de a creste aportul zilnic de fibre.

Acest “fruct”, care a fost sacru pentru vechii romani, este foarte delicat, deci va trebui manevrat cu grija. Cauta smochinele mai inchise la culoare care sunt dulci dar nu moi. Nu trebuie sa-ti faci griji daca are o pata mica sau o fanta pe piele, atat timp cat isi pastreaza mirosul parfumat si nu este zdrobita. Smochina care are un miros acrisor inseamna ca este coapta in exces sau chiar stricata si nu este indicat a fi consumata.
Odata achizitionate, smochinele pot fi pastrate in stare proaspata in frigider timp de 5-7 zile. Daca nu le poti consuma pe toate, clateste-le, baga-le intr-o punga de plastic si ingheata-le, asa se vor pastra timp de pana la sase luni. Smochinele uscate pot fi pastrate intr-un loc racoros, intunecat sau depozitate in frigider timp de cateva luni.

Modalitati de a include smochinele in alimentatie

– adauga smochine proaspete sau uscate in cerealele de la micul dejun pentru a creste aportul de fibre
– serveste smochine uscate ca si gustare deoarece reprezinta o sursa rapida de energie
– adauga smochine proaspete in salata verde pentru mai mult gust
– serveste smochine cu branzeturi – combinatie excelenta, in special cu branza de capra
– pune smochine in deserturi pentru un gust deosebit.
Valori nutritionale raportat la un consum de 5 smochine
Calorii: 185 Kcal
Grasime: 0.5 g
Carbohidrati: 28.8 g
Proteine: 2 g
Fibre: 4.2 g
Indice glicemic:
– Scazut (55) – smochine proaspete
– Mediu (56-69) – smochine uscate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *