La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de ieri, 28 august 2007 „” Hotararea privind modificarea Hotararii de Guvern nr. 790/2006 pentru aprobarea lucrarilor de prevenire si inlaturare a efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii in luna septembrie 2005 in zona localitatii Costinesti, judetul Constanta, finantate din Fondul pentru mediu””
Elaborarea acestui act normativ a fost necesara deoarece in prezent o problema majora cu care se confrunta zona bazinului hidrografic „Litoral”, cauzata de efectele schimbarilor climatice, este vulnerabilitatea la inundatii, urmare a ploilor in regim torential specifice arealului Dobrogei.
Trebuie sa reamintim ca in anul 2005, debitul dezvoltat prin bresa creata in rambleul caii ferate Constanta-Mangalia, a distrus case si gospodarii, a distrus aleea de pe malul lacului si apoi plaja pe circa 4 hectare. Urmare a inundatiilor s-a reactivat fenomenul de prabusire a falezelor.
In acest sens pentru inlaturarea efectelor acestor calamitati naturale in anul 2006 s-a demarat lucrarea de investitii „Amenajarea complexa pentru atenuarea viiturilor si refacerea plajei si falezei Costinesti” pentru finantarea acestei lucrarii promovandu-se Hotararea de Guvern nr. 790/2006, prin care se aloca suplimentar din Fondul de mediu suma de 7.300.000 lei.
In anul 2006, in cadrul finantarii de la Fondul de Mediu aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 790/2006, a fost utilizata suma de 2.640.000 lei urmand ca adoptarea prezentului proiect de hotarare va permite finantarea lucrarii si in anul 2007 cu suma de 4.660.000 lei ramasa neutilizata.
Lucrarile realizate in spatiul hidrografic al vailor Costinesti si Schitu, au un impact socio-economic major, prin adoptarea unui concept nou in zona localitatii Costinesti, adaptat la noile conditii hidrologice si meteorologice si la cerintele, din domeniul protectiei mediului, pe care Romania trebuie sa le indeplineasca ca tara membra a Uniunii Europene.
Realizarea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor au ca scop prevenirea efectelor distructive ale apelor mari, punerea in siguranta a obiectivelor economice deja existente, protejarea surselor de apa si eliminarea pericolului de pierdere a vietilor omenesti.
Marirea gradului de siguranta al locuitorilor creeaza premisele unei dezvoltari durabile a zonei prin incurajarea investitiilor in domeniul constructiilor, turismului, transporturilor si agriculturii precum si crearea de noi locuri de munca conditii pentru dezvoltarea turistica si punerea bazelor unor intreprinderi mici si mijlocii.
De asemenea, datorita lucrarilor executate a fost stopat fenomenul de eroziune costiera in zona litoralului din Costinesti, crescand totodata suprafata plajei in partea de nord a zonei in care s-au executat contructiile hidrotehnice.
In timpul executiei lucrarilor impactul negativ asupra locuitorilor din localitatile afectate de lucrari poate fi considerat ca a fost nesemnificativ, acestea avand loc in extrasezon turistic.
Sursa: Guvernul Romaniei