Un regimul bogat in zaharuri si colesterol, tipic hranei de tip fast-food, ar putea favoriza aparitia maladiei Alzheimer, cel putin asta sustine un studiu al Institutului de Cercetare Karolinska din Stockholm, dat publicitatii vineri si citat de France Presse.
TOTUL E IN CREIER. Cercetatorii au studiat comportamentul unor soareci modificati genetic, dupa ce le-au administrat timp de noua luni o hrana bogata in grasimi, zaharuri si colesterol. „Examinand creierul acestor soareci, am descoperit o modificare chimica, similara celei observate in creierul bolnavilor de Alzheimer”, a explicat, intr-un comunicat al institutului, Susanne Akterin, autoare a studiului.
COLESTEROLUL SI MEMORIA. Printre schimbarile observate, cercetatorii au notat in special o crestere a fosfatilor, impiedicand anumite celule sa functioneze normal. Ei au mai remarcat si ca o cantitate importanta de colesterol in hrana reduce prezenta unei proteine a creierului, denumita Arc, implicata in procesul de „stocare” a memoriei.
Acesti soareci au suferit in prealabil modificari genetice pentru a imita efectul unei variante a unei gene umane denumite apoE4, care constituie unul dintre marii factori de risc ai maladiei si care are printre functii transportul colesterolului. „Credem ca un aport masiv de grasime si de colesterol, combinat cu alti factori cum ar fi apoE4 pot sa afecteze mai multe substante din creier, ceea ce poate fi una dintre cauzele dezvoltarii maladiei Alzheimer”, a adaugat aceasta.
ALIMENTATIA SI BOALA. Studiile precedente au dovedit o posibila legatura intre regimul alimentar si aparitia acestei maladii, precizeaza AFP.
Alzheimerul si tulburarile de memorie afecteaza peste 24 de milioane de persoane in intreaga lume (860.000 in Franta, cu 165.000 de noi pacienti anual), iar aceasta cifra se va dubla la fiecare 20 de ani, sustine un raport al Organizatiei Mondiale pentru Sanatate (OMS). In Suedia, tara cu noua milioane de locuitori, 90.000 de persoane sunt afectate de aceasta maladie, potrivit Institutului Karolinska.
Sursa: Jurnalul National