Ambasadorul Norvegiei: Puteti hrani 80 de milioane de oameni, dar importati doua treimi din alimente.

Ambasadorul Norvegiei: Pute?i hr?ni 80 de milioane de oameni, dar importa?i dou? treimi din alimente.
Ambasadorul Norvegiei: Puteti hrani 80 de milioane de oameni, dar importati doua treimi din alimente.
Ambasadorul Norvegiei: Puteti hrani 80 de milioane de oameni, dar importati doua treimi din alimente.

Øystein Hovdkinn, ambasadorul Nor­vegiei, considera ca Romania are un potential enorm in energie si agricultura, dar ca situatia actuala din industria alimentara este un adevarat paradox.

„Puteti hrani 80 de milioane de oameni, dar im­portati doua treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie“, a spus am­ba­sa­dorul in cadrul unei conferinte de presa in care norvegienii au anuntat o finantare ne­ram­bursabila de 306 mil. euro  pentru Romania.

Si Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori romani, care detine grupul Racova Com Agro Pan din Vaslui, spunea in mai multe randuri ca Romania nu are o agricultura reala, care sa asigure necesarul de consum intern, si a ajuns sa importe cirese din Africa de Sud si fasole din Etiopia.

Lipsa de industrializare din agricultura se vede clar in structura exporturilor si a importurilor de produse agroalimentare. Daca circa jumatate din exporturi sunt acoperite de marfa bruta tranzactionata bursier precum graul, porumbul sau semintele de floarea soarelui, in structura importurilor o greutate mai mare o au produsele finite.

Spre exemplu, doua dintre produsele cu cea mai mare greutate in totalul importurilor au fost carnea de porc si zaharul. „Vrem ca Romania sa devina la fel de prospera ca tarile din Vest, iar astfel sa putem face mai multe afaceri impreuna“, a mai spus Øystein Hovdkinn. Ambasadorul a precizat ca 16 firme cu capital norvegian sunt prezente pe piata romaneasca, insa majoritatea sunt companii mici, printre investitorii mai mari din Romania numarandu-se Orkla Foods (indus­tria alimentara) sau R&M Ship Interior (constructia navelor).
306 mil. euro pentru proiecte in energie, sanatate, justitie sau cultura pe eeagrants.org

Romania va primi 306 milioane de euro finantare nerambursabila de la Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru a implementa proiecte in domenii precum energia, justitia sau cultura, cu scopul de a reduce disparitatile economice si sociale si de a intari relatiile bilaterale cu statele din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS).
Printre proiectele implementate in anii anteriori cu asistenta financiara de la Norvegia, Islanda si Liechtenstein se numara extinderea retelei de canalizare in comuna constanteana Cumpana si restaurarea muzeului ASTRA din Sibiu.

Companiile private pot beneficia de finantare cuprinsa intre 50.000 de euro si 1,5 milioane de euro, nivelul cofinantarii fiind in jur de 50%, dar mai mult pentru companiile mari. Perioada de inscriere pentru acest program se incheie pe 15 iulie. Celelalte programe vor fi lansate pana la sfarsitul anului, implementarea proiectelor urmand sa se desfasoare pana in 2016. Ministerul Afacerilor Europene va raporta anual statelor donatoare asupra stadiului in care se afla fiecare proiect contractat. Fondurile disponibile Romaniei in perioada 2009-2014 sunt de trei ori mai mari decat cele alocate pentru perioada anterioara, 2007-2009. Romania este al doilea beneficiar de grant-uri de la statele AELS, dupa Polonia, careia ii sunt alocati 578,1 milioane de euro. Cine vrea fonduri trebuie sa intre pentru informatii pe site-ul www.eeagrants.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *