Protejarea padurilor, o preocupare permanenta pentru pompierii bihoreni

Protejarea padurilor, o preocupare permanent? pentru pompierii bihoreni
Protejarea padurilor, o preocupare permanenta pentru pompierii bihoreni
Protejarea padurilor, o preocupare permanenta pentru pompierii bihoreni

Una dintre cele mai mari bogatii naturale ale Romaniei, padurea, „aurul verde”, constituie o preocupare permanenta pentru pompierii bihoreni.

In contextul actual al schimbarilor dramatice de clima (furtuni, inundatii, seceta, inghet), sub influenta factorului de impact antropic (exploatari masive, dezinteres pentru lucrari de reimpadurire), fondul forestier scade dramatic, generand efecte negative asupra ecosistemului, cu reflectare si in domeniul situatiilor de urgenta. Un rol deosebit de important in preintampinarea incendiilor de padure si implicit, in protejarea mediului inconjurator, il are populatia.

In acest sens, ISU Crisana Bihor reaminteste cetatenilor obligatia de a respecta urmatoarele masuri de aparare impotriva incendiilor specifice fondului forestier: prepararea hranei se face numai in locurile de popas amenajate, avand la indemana mijloace pentru stingerea focului, focurile se vor face la o distanta de minim 100 m fata de marginea padurii si nu se fac langa lemne, frunze, ierburi uscate pe timp de vant, copiii trebuie supravegheati in permanenta, anuntarea organelor silvice, autoritatilor locale si pompierilor se face la depistarea oricarui inceput de incendiu (fum, flacari), trebuie sa existe la indemana paturi, vase cu apa pentru stingerea focului scapat de sub control, inainte de plecare se stropeste cenusa cu apa pana ce jarul este stins si se acopera cu pamant, resturile de tigari aprinse nu se arunca la intamplare si de asemenea este interzis a se da foc gunoaielor din vecinatatea padurii. Atunci cand sunteti surprins de un incendiu de padure, va recomandam sa nu intrati in panica, sa va indepartati de incendiu, sa anuntati pompierii, sunand la 112-apel de urgenta! Daca fumul este dens, acoperiti-va nasul si gura cu o batista sau carpa curata, iar daca hainele v-au luat foc, protejati-va fata si rostogoliti-va pe pamant pentru a stinge flacarile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *