Iesenii vor putea recicla bateriile uzate

In perioada Noiembrie 2009 – Noiembrie 2010, Asociatia „Mai bine” implementeaza proiectul „Colectarea selectiva a deseurilor de baterii portabile in orasul Iasi” finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.reciclati bateriile

Prin intermediul acestui proiect, a carui finantare totala se ridica la 14.969 euro, iesenii vor avea posibilitatea sa depoziteze bateriile si acumulatorii uzati la unul din cele 50 de centre de colectare ce vor fi special amenajate in diverse locatii accesibile publicului larg din Iasi: institutii publice, universitati, licee, cafenele, librarii. Informatii cu privire la locatiile exacte unde iesenii vor putea depozita deseurile de baterii si acumulatori portabili uzati, pentru a fi reciclate, vor fi prezentate pe site-ul proiectului: www.colectarebaterii.ro.

In sprijinul acestei componente participative a proiectului, organizatorii aduc si o dimensiune informativa si educativa ce isi propune dezvoltarea unei platforme online pentru constientizarea vizitatorilor cu privire la practicile unui consum sustenabil si gestionarea responsabila a deseurilor.

De asemenea, educarea publicului tinta se va realiza si sub forma directa prin vizite de informare la cel putin10 licee iesene si la diferite institutii. Se preconizeaza ca in total cel putin 10 000 de persoane vor fi informate cu privire la importanta consumului responsabil al resurselor si asupra colectarii selective a deseurilor.

In cadrul aceluaiasi proiect, in perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2010, se va desfasura un concurs pentru realizarea design-ului recipientelor de colectare a bateriilor si acumulatorilor uzati. Concursul se adreseaza tuturor persoanelor cu abilitati in design-ul industrial de produs sau pasionate de domeniu, iar in urma acestuia, cea mai buna propunere de design pentru recipientul de colectare baterii, va fi premiata cu suma de 500 Euro. Informatii despre regulamentul concursului pot fi accesate pe site-ul campaniei: www.colectarebaterii.ro.

Asociatia „Mai bine” isi propune prin colectarea si implicit reciclarea bateriilor si acumulatorilor portabili uzati sa diminueze numarul acestora din gropile de gunoi sau din mediul inconjurator nu doar pentru a respecta directivele europene, ci pentru a reduce impactul devastator pe care acestea il au fata de natura si sanatatea noastra.

Transpunerea in legislatia nationala a Directivei Comisiei Europene 66/2006, privind regimul bateriile si acumulatorilor care contin substante periculoase, indica clar ca reciclarea acestora este obligatorie in toate statele membre. Producatorii de baterii si acumulatori portabili trebuie sa realizeze o rata minima de colectare de 25%, pana la 26 septembrie 2012, respectiv 45% pana la 26 septembrie 2016. Responsabilitatile privind colectarea, tratarea si reciclarea bateriilor si acumulatorilor portabili uzati provenind de la consumatorii finali revine in totalitate producatorilor sau organizatiilor colective care actioneaza in numele acestora.

Pe termen lung, accelerarea colectarii selective a deseurilor prin educarea cetatenilor si crearea infrastructurii necesare acesteia va conduce la imbunatatirea performantei generale in ceea ce priveste mediul si va impacta pozitiv sanatatea generatiilor viitoare.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *