Incalzirea climei a dus la scaderea cu 50% a greutatii pestilor din apele europene in ultimii 30 ani

0
412
Peste ecologic

Pestii din apele europene au pierdut jumatate din greutate de-a lungul a cateva decenii, ca urmare a schimbarilor climatice, potrivit unui studiu al institutului francez Cemargref, publicat luni in SUA, relateaza AFP.pesti

Cercetatorii institutului, specializati in gestionarea durabila a apelor si teritoriului, care au studiat populatiile de pesti din raurile europene, precum si din Marea Nordului si Marea Baltica, au evidentiat ca diferite specii de pesti au pierdut in medie 50% din greutate in decursul ultimilor 20-30 de ani, iar masa totala a pestilor prezenti in apele europene s-a micsorat cu 60%.

Cercetatorii stiau deja ca apele mai calde sunt in general locuite de speciile mai mici de pesti si ca incalzirea apelor a avut efect negativ asupra fluxurilor migratoare si asupra sistemului traditional de reproducere a pestilor.

Insa impactul diminuarii pestilor este „enorm”, considera autorul principal al studiului, Martin Daufresne. Pestii mici depun mai putine icre si devin usor prada, inclusiv actiunii oamenilor, fapt ce are consecinte grave asupra lantului alimentar si ecosistemului.

Chiar daca pescuitul excesiv are un impact important asupra diminuarii taliei pestilor, „acesta nu este singurul motiv”.

„Studiul nostru stabileste ca temperatura joaca un rol major” asupra greutatii pestilor, a precizat Daufresne.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.