Incalzirea globala intensifica uraganele?

Cauzele provocarii, inmultirii si intetirii uraganelor sunt legate de incalzirea globala, spun unii cercetatori americani. Altii sutin insa contrariul.

Uraganul Dean care a traversat Caraibele si Mexicul cu 230 de km/h s-a format din cauza temperaturii de la suprafata oceanului, care a ajuns la 26 de grade Celsius. Aceasta este o ipoteza tot mai mult vehiculata in SUA, cercetatorii intrecandu-se in explicatii. Intrebarea cea mai frecventa in acest context este daca la baza uraganelor ar sta incalzirea globala.

Specialistii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit o noua forma de a masura forta uraganelor cu ajutorul careia se poate constata ca intensitatea cicloanelor a crescut odata cu ridicarea temperaturii apelor marii in ultimele decenii.

Aceasta ipoteza este sustinuta si de specialistii de la National Centre for Atmospheric Research din Colorado, care sustin ca numarul uraganelor din Atlantic e strict legat de schimbarile de clima. Bilantul e ingrijorator, in opinia lor – numai in 2005 s-a inregistrat un numar record de 26 de furtuni, din care jumatate au fost clasificate ca fiind uragane.

A fost pentru prima data din 1953, anul in care expertii au inceput sa denumeasca furtunile din Atlantic, cand literele alfabetului nu au mai fost de ajuns si s-a apelat si la alfabetul grec. Pro si contra Cu prilejul prezentarii acestor analize, comunitatea organizatiilor de protectia mediului a atras inca o data atentia guvernarii Bush ca nu ia masuri pentru stoparea schimbarilor climatice.

Citeste articolul Incalzirea globala inIncalzirea globala intensifica uraganele?tensifica uraganele? integral in Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente