Incalzirea globala mai importanta pentru Iliescu decat PSD

Ex-presedintele Romaniei Ion Iliescu a fost prezent ieri la lansarea traducerii studiului realizat de Al Gore, “Un adevar incomod”, volum ce analizeaza efectele poluarii asupra schimbarilor climatice. Desi a sustinut ca e inca bolnav, fostul presedinte a fost cel care a prezentat subiectul in extenso, exprimandu-si ingrijorarea privindconsecintele incalzirii globale asupra, printre altele, a speciilor pe cale de disparitie.

Iliescu ne-a precizat ca a lipsit de la lansarea de marti a candidatilor PSD la PE pentru ca a omis sa-si faca vaccinul antigripal, iar sediul ONU unde a avut loc lansarea cartii lui Gore se afla mai aproape de resedinta sa din Primaverii. El a spus insa ca nu refuza invitatia lui Geoana de a se implica totusi in campania pentru euroalegeri in masura in care sanatatea si varsta i-o vor permite. “Nu mai am 70 de ani, cat aveam la ultima campanie”, ne-a explicat Iliescu, vizibil binedispus.

Iliescu dezaproba varianta Basescu-Geoana

Presedintele de onoare al PSD a sustinut ca referendumul convocat de Traian Basescu e un act demagogic prin care actualul sef al statului cau ta sa-si asigure un pretext de a intra in campania electorala. El n-a pierdut ocazia de a mai trimite inca o sageata spre actualul lider al PSD, Mircea Geoana, care afirmase ca sprijina initiativa prezidentiala a referendumului pentru sistemul de uninominal “pur”. Iliescu a opinat ca PSD nu are interes sa se mobilizeze intr-o astfel de chestiune, pentru ca un referendum nu rezolva modul de organizare a procesului electoral. Legea trebuie sa stabileasca modul concret de derulare a votului uninominal, iar reforma sistemului electoral este de resortul Parlamentului, referendumul fiind inutil. Basescu incearca sa eludeze instanta Parlamentului, a explicat Iliescu, desi partidele au ajuns la un consens pe un proiect comun. Fostul presedinte a adaugat ca-i este greu sa se pronunte asupra celei mai bune variante pentru uninominal, solutia fiind conjugarea diverselor proiecte. “De altfel, nu exista un sistem unic de vot uninominal nicaieri in lume, ci sisteme integrate intr-un sistem mai mare de vot”, a mai spus Ion Iliescu. El se indoieste de altfel de oportunitatea uninominalului pur care nu va rezolva problemele clasei politice, dar poate produce derapaje noi. Uninominalul ii va incuraja pe cei care vor primi finantari din anumite surse functionand in defavoarea specialistilor fara sustinere pecuniara. De asemenea, acest sistem va elimina coerenta doctrinara a partidelor. O alta problema a uninominalului “pur” in versiunea Basescu-Geoana va fi cea a vacantelor din Parlament, care vor presupune alegeri partiale.

Sursa: Infonews

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,150FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente