Uleiul de palmier ameninta padurile planetei

Dupa ce au ajuns la concluzia ca incalzirea globala e generata in primul rand de taierea padurilor, organizatiile de mediu spun ca toate industriile ce provoaca defrisari ar trebui sa fie inchise

Reprezentantii asociatiilor neguvernamentale de protectia mediului protesteaza fata de folosirea uleiului de palmier drept carburant pentru transport. Ei spun ca cererea crescuta a europenilor pentru acest tip de combustibil nu face decat sa devasteze mediul in care cresc padurile naturale din Asia, unde se defriseaza paduri seculare pentru a planta palmieri.

Un raport recent al Asociatiei „Prietenii pamantului” arata ca unul dintre cei mai mari comercianti de ulei de palmier, Wilmar, taie ilegal padurile indoneziene si nu tine cont de drepturile localnicilor. Suprafetele despadurite sunt folosite pentru infiintarea fermelor de palmieri, in scopuri pur comerciale, fara a tine cont de impactul asupra mediului.

Pentru ca studiile arata pericolul provocat de angajamentul recent al europenilor de a inlocui 10% din carburantii folositi pentru transport cu ulei de palmier, reprezentantii Asociatiei „Prietenii pamantului” au cerut Uniunii Europene sa renunte la importul de ulei de palmier. In prima saptamana din luna octombrie, cand la Bruxelles a avut loc intalnirea organizatiei „Masa Rotunda pentru Sustenabilitatea Uleiului de Palmier”, asociatie care certifica plantatiile de palmieri, mai multi activisti ecologisti au protestat zgomotos in fata cladirii unde a avut loc reuninea.

„Prietenii pamantului” au spus atunci ca Uniunea Europeana ar trebui sa renunte la folosirea uleiului de palmier pentru energie si transport, pentru ca acest fapt ar duce la plantatii cu mult mai mari decat in prezent, care nu ar fi sustenabile. De exemplu, Indonezia si Malaysia au un plan de a-s-i dubla suprafetele de palmieri la 22 milioane de hectare.

Certificate pentru plantatii In aceste conditii, asocia-tia „Masa Rotunda pentru Sustenabilitatea Uleiului de Palmier” (RSPO) nu poate solutiona problemele care apar din cererea crescuta de ulei de palmier. Marile companii vor cu tot dinadinsul sa obtina certificate pentru plantatii chiar daca acestea, intre timp, au devenit terenuri pentru culturi agricole. Acesta este unul dintre defectele sistemului de certificare al RSPO, cand o plantatie poate fi certificata ca sustenabila chiar daca, indirect, a cauzat despadurire.

Taierea padurilor a sporit incalzirea globala Un alt studiu al cercetatorilor olandezi de la Wetlands International arata ca dioxidul de carbon emanat in atmosfera in urma aprinderii turbei din terenurile din Indonezia si Malaysia a dus la incalzirea globala. Climatologul Marcel Silvius compara beneficiile uleiului de palmier cu dezastrul ecologic al defrisarii padurilor asiatice pentru plantarea de palmieri. El pretinde ca prin cultivarea palmierilor nu mai poate fi controlata emanatia de dioxid de carbon in atmosfera.

Citeste articolul integral Uleiul de palmier ameninta padurile planetei in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *