Doua proiecte au fost prezentate azi, de catre Agentia Locala a Energiei Alba, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat conf.univ.dr. Emilian Ceuca de la Facultatea de Stiinte din cadrul Universitatii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Florin Fleseriu, managerul firmei Ecovolt din Alba Iulia si Florin Andronescu, directorul Agentiei Locale a Energiei Alba.
Acestia au dat detalii despre sistemul de monitorizare on-line a ansamblului de producere a energiei din surse regenerabile amplasat la stana ecologica de la Pianu, judetul Alba. Acesta va monitoriza puterea si energia electrica produse de centrala eoliana in functie de viteza vantului, impreuna cu alti parametri meteorologici, permitand vizualizarea datelor in orice moment.
„Ambele componente amplasate la stana de la Pianu, si sursa eoliana si sursa fotovoltaica sunt monitorizabile, adica electronica incorporata in acest sistem permite vizualizarea productiei pe fiecare componenta in parte. Pe fotovoltaic putem face o statistica pe 128 de zile iar pe turbina eoliana, datele pot fi centralizate pe 2 ani in urma”, a precizat Florin Fleseriu, reprezentantul firmei care s-a implicat in acest proiect, alaturi de Consiliul Local din Pianu de Jos si Consiliul Judetean Alba si specialistii Universitatii „1 Decembrie 1918”.
„Masurarea acestor parametri este foarte importanta pentru a putea confirma sau poate infirma productivitatea turbinei eoliene, de exemplu, care este fabricata in SUA, si fiind prima de acest tip instalata in Romania, cu siguranta ca si producatorul ei este interesat de rezultate”, a explicat Florin Andronescu.
Dupa explicatiile tehnice despre modul de functionare a sistemului care realizeaza monitorizarea on-line, prof. univ. dr. Emilian Ceuca a mentionat ca in acest proiect s-au implicat inclusiv studentii de la Facultatea de Stiinte din Alba.
Cel de-al doilea proiect prezentat va fi realizat de catre Agentia Locala a Energiei Alba in parteneriat cu Agentia pentru Energie a Berlinului. In ultimele saptamani, trei licee din Alba Iulia, Liceul Militar „Mihai Viteazul”, Colegiul National „Horea Closca si Crisan” si Colegiul Tehnic „Alexandru Domsa”, au beneficiat de un audit energetic al cladirilor, realizat de o echipa de specialisti germani. La finalul actiunii, unul dintre licee va fi propus pentru realizarea lucrarilor identificate prin audit, printr-o schema de finantare BERD care va presupune derularea unui Contract de Performanta Energetica.
„O analiza facuta de noi in trecut au aratat ca aceste licee au consumuri mari de energie, cu toate ca s-au facut investitii in modernizarea sistemelor lor de incalzire si de electricitate. La unul dintre cele trei licee se vor efectua lucrari pentru reducerea acestor consumuri. Prin programul BERD, costurile lucrarilor vor finantate din viitoarele economii de energie, in urma incheierii unui Contract de Performanta Energetica”, a precizat Florin Andronescu.
Contractele de Performanta Energetica sunt promovate in Uniunea Europeana ca metode moderne de finantare a lucrarilor de imbunatatire a eficientei energetice si sunt destinate in special finantarii administratiilor publice locale care vor sa investeasca in eficientizarea consumurilor energetice proprii.