Persoanele care consuma portocale sau legume de culoare verde inchis, precum morcovi, cartofi dulci sau fasole verde, au sanse mai mici de a dezvolta anumite boli.
De aceasta data, nu beta-carotenul este asociat cu aceste efecte pozitive, ci alfa-carotenul, dupa cum informeaza Reuters. Consumul de fructe si legume a fost asociat cu un risc scazut de aparitie a problemelor de sanatate sau a unor boli, precum cancerul sau boli de inima. Totusi, inca nu este clar ce elemente contribuie la aceste beneficii, a aratat dr. Chaoyang Li, de la U.S. Centers for Disease Control and Prevention.
Pentru a vedea ce efecte are alfa-carotenul, specialistii au analizat informatiile colectate de la 15.000 de persoane, ce au donat sange si au oferit diverse informatii medicale. Dupa 14 ani de studii, circa 4.000 de participanti au decedat, dar specialistii au descoperit ca un nivel ridicat de alfa-caroten in sangele subiectilor insemna o sansa mai mica de a avea boli.
„Este posibil ca alfa-carotenul sa fie numai partial responsabil de reducerea riscului. Nu putem elimina legaturile posibile dintre antioxidanti si alte elemente din legume si fructe”, a declarat Li.