Industria schimbarilor climatice. Cine PROFITĂ de „sfarsitul lumii”

Industria schimbarilor climatice. Cine PROFITĂ de „sfarsitul lumii”

Haosul pe scara larga se pare ca este generatorul unora dintre cele mai mari averi ale istoriei: razboiul, de exemplu, dar si revolutia industriala, cea digitala sau actuala criza financiara. Anumite persoane s-au imbogatit, iar altele au fost ruinate.

In ultimele saptamani, Agentia Centrala de Inteligenta (CIA), Agentia Internationala a Energiei si Banca Mondiala, au lansat avertismente infricosatoare despre pericolul la care este expusa intreaga civilizatie umana daca temperaturile globale continua sa creasca, asa cum au prezis cercetatorii ca se va intampla, relateaza Qz.com, citat de financiarul.ro.

Reiterand scenariile enuntate anterior de catre armata americana, Natiunile Unite si de diferite grupuri de mediu, noile rapoarte estimeaza o slabire a natiunilor, migratia populatiilor si incidenta unor boli agresive. Locatii populate ar putea fi inundate, iar altele ar putea deveni fierbinti si uscate. Razboiul ar putea izbucni din cauza luptei pentru drepturile de proprietate asupra zonelor fertile.

Insa, dincolo de toate acestea, scenariul „sfarsitului vietii asa cum o stim noi” pare a fi o oportunitate exceptionala pentru investitii cu o raza lunga de actiune.

Unele afaceri au raspuns deja. Putem vedea in SUA, China si in multe alte parti ale planetei, fabricanti auto care produc masini electrice cu emisii reduse sau cu emisii inexistente, iar alte companii investind miliarde de dolari in energia eoliana.

Pe masura ce calota glaciara arctica se topeste, ExxonMobil, Statoil si Total cauta in mod frenetic sa incheie afaceri in ceea ce priveste zacamintele de gaze si de petrol recent devenite accesibile, in special din Rusia si Groenlanda.

Insa, trebuie sa discutam la o scara si mai larga. Ce se intampla daca o seceta masiva loveste culturile din Africa, din subcontinentul indian si din sud-vestul SUA? Ce se intampla daca apele inghit natiunile insulare si obliga la realizarea unor investitii de trilioane de dolaripentru a impiedica inundarea oraselor unde traieste o mare parte din populatia lumii?

Exista deja o industrie a schimbarilor climatice. De exemplu, consultanta in ceea ce priveste schimbarea climatica este deja o afacere de 1,9 miliarde de dolari pe an, si se estimeaza ca va creste si mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *