Unele dintre cele mai mici celele solare au fost testate cu succes ca si o sursa de energie chiar si pentru masinarii microscopice.
„Celulele au fost fost fabricate dintr-un polimer organic si au fost unite intr-un experiment menit a demonstra abilitatea lor de a produce energie pentru mici aparaturi utilizate pentru detectarea scurgerilor de chimicale„, Xiaomei Jiang, conducatoarea actvitatii de cercetare in cadrul Universitatii din Florida.
Spre deosebire de celulele solare traditionale, siliconul este inlocuit cu un polimer ce are ale aceleasi proprietati ca si siloconul, dar poate fi dizolvat si chiar printat pe un material flexibil., material ce are mai mult potential decat siliconul. Aceste materiale pot fi pulverizate pe orice suprafata care este expusa luminii solare – haine, masini, case.
Aceste celule solare au fost create ca o sursa de energie pentru senzori microscopici de detectare a chimicalelor si toxinelor periculoase. Acesti senzori au nevoie de o sursa energetica cu o putere de 15 volti. Microcelulele solare pot produce cam jumatate din aceasta cerinta – pana la 7.8 volti – pana acum. Urmeaza ca pe viitor sa se optimizeze acesti senzori pentru a creste puterea microcelulelor, fapt ce poate fi realizat prin combinarea acestora din urma cu carbonul existent in senzorii chimici ai nanotuburilor (aceste nanotuburi sunt parte a senzorilor microscopici).
Sursa: ENN