Dioxidul de carbon, metanul, au crescut simtitor in anul 2007

Anul trecut, nivelul global al dioxidului de carbon, primul factor al schimbarilor climatice globale a crescut cu 0,6%, adica 19 miliarde tone.
dioxid de carbon
Sursele principale al emisiilor de dioxid de carbon sunt arderile de carbune, gaze, titei. Oceanele, solurile si vegetatia Pamantului absorb jumatate din emisii. Restul raman in aer timp de secole sau chiar mai mult. 20% din emisiile de dioxid de carbon datorate arderillor de combustibili fosili din anul 2007 se asteapta sa ramana in atmosfera timp de sute de ani, dupa evaluarile Comisiei Internationale pentru Schimbarile Climatice.
Anul trecut, cresterea dioxidului de carbon a insemnat ca 2.4 molecule ale gazului au fost adaugate fiecarui milion de molecule de aer, marind concentratia globala la peste 385 ppm (parti pe milion). Nivelul de dioxid de carbon pre-industrial a planat in jurul concentratiei de 280 ppm pana in anul 1850. Activitatile umane au impins acest nivel pana la 380 ppm pana in anul 2006.
Rata cresterii concentratiei dioxidului de carbon s-au accelerat in ultimele decenii odata cu emisiile combustibililor fosili. Din anul 2000, cresterile anuale de 2 ppm sau chiar mai mult, au devenit comune, comparate cu 1,5 ppm pe an in anii 1980 sau chiar mai putin pe an, prin anii 1960.
Metanul este de 25 de ori mai puternic ca si gaz cu efect de sera decat dioxidul de carbon, dar este cu mult mai putin in atmosfera – aproximativ 1.800 parti pe miliard. Cand se iau in vedere efectele climatice, impactul climatic al metanului este aproape jumatate din cel am dioxidului de carbon.
Dezvoltarea rapida a industriei in Asia si cresterea emisiilor in tropice sunt cele mai probabile cauze ale cresterii recente ale metanului, a afirma Ed Dlugokencky de la NOAA – Laboratorul Pentru Cercetare a Pamantului.
NOAA – Laboratorul Pentru Cercetare a Pamantului sunt dedicati in cresterea securitatii si sigurantei economice si nationale. Vor sa realizeze o retea de monitorizare a emisiilor, cu mai bine de 70 de tari pentru participare.

Sursa: ENN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *