Instalarea panourilor solare, o afacere americana cooperatista

Un numar de 36 de familii din micul oras Clovis din California si-au unit fortele pentru a putea cumpara mai ieftin panouri solare.

Pentru ca s-au asociat, localnicii au beneficiat la achizitionarea instalatiilor de o reducere de 20% din pretul normal si si-au asigurat astfel 215 de kilowati de energie solara.

In urmatorii 30 de ani, cele 36 de familii vor scuti atmosfera de 1920 de tone de emisii de carbon si vor economisi echivalentul a 4.536 de barili de petrol.

Comparativ cu alte sisteme comune instalate in zona, cea din Clovis este relativ mare, oferind un impuls localnicilor sa scape complet de dependenta de retelele de electricitate. „Formand acest grup de cumparare, am facut in sfarsit rentabila instalarea panourilor solare. Am renuntat complet la facturile de electricitate si ne-am crescut semnificativ valoarea proprietatilor”, a declarat Wellman Shew, unul dintre localnicii care s-a implicat activ in contractarea sistemului.

Investitie rentabila

Programul de cumpa-rare colectiva, promovat de compania SolarCity, este din ce in ce mai popular in regiunea Fresno, din California. Proiectele colective aproape s-au dublat in 2007, ajungand la 14 cu cea din Clovis. Compania sustine ca succesul sau se bazeaza pe tehnologia superioara si capacitatea de a asigura securitatea energetica pe termen lung, intr-o regiune con-fruntata tot mai tare cu „supraincalzirea” retelelor de electricitate.

Reducerile pentru achi-zitionarile colective s-au dovedit o adevarata lovitura pe piata panourilor solare destinate gospodariilor individuale.

Costurile instalatiilor sunt in general destul de ridicate pentru consumatorii obisnuiti, iar proiectele comune par sa fie cel mai bun raspuns pentru rentabilizarea investitiei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *