Instalatie de producere a energiei de cogenerare pe baza de biomasa

0
414

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer a anuntat, vineri, in cadrul unei seminar privind biomasa, ca va construi, in 2008, doua instalatii de producere a energiei de cogenerare pe baza de biomasa, la Sebes si Radauti, folosind ca materie prima scoarta de copac. Directorul general al firmei austriece, dl Gerald Schweighofer, a anuntat, la Radauti, in cadrul seminarului „Biomasa – Energie Verde”, ca aceasta companie are in proiect construirea a doua instalatii de cogenerare pe baza de biomasa, la Sebes si la Radauti.

Ca materie prima va fi folosita scoarta obtinuta din productie si va fi acoperit intregul necesar de energie termica. El a exemplificat cu investitia din Radauti, unde in instalatie se vor produce 25.000 MWh ce va asigura alimentarea cu energie electrica a 12.500 de consumatori casnici. Instalatia permite reducerea emisiilor de bioxid de carbon fata de instalatiile de cogenerare pe baza de gaze naturale si are avantajul ca produc concomitent energie electrica si termica si ca spre deosebire de alte procese, cogenerarea permite o economisire de pana la 43 la suta a energiei primare. Potri-vit acestuia, productia de pe-leti (combustibili solizi, cu continut scazut de umiditate, obtinuti din rumegus, aschii de lemn sau chiar scoarta de arbori, prin presare mecanica) in cadrul Holzindustrie Sch-weighofer – Sebes a fost in anul 2007 de 30.000 de tone, estimandu-se pentru anul 2008 o crestere pana la 70.000 de tone, suficienta pentru necesarul anual a 12.000 pana la 20.000 de consumatori cas-nici in Romania. Pentru con-sumul casnic, peletii sunt am-balati in saci de 15 kg, iar pentru consumatorii mai mari, in unitati de o tona. Dl Schweig-hofer a aratat ca peletii repre-zinta cea mai ieftina sursa de energie obtinuta din materii regenerabile, care poate fi depozitata in rezervoare si transportata, aratand ca 1 mc de gaz corespunde puterii calorice a doua kilograme de peleti si subliniind ca producerea de peleti elimina deseurile rezultate in urma prelucrarii lemnului.

Participantii la seminar au apreciat ca guvernul trebuie sa incurajeze cetatenii si firmele romanesti sa investeasca in surse alternative de producere a energiei cum este biomasa, deoarece acest tip de energie este practic inepuizabila, nepoluanta, iar costurile de obtinere sunt mult mai reduse comparativ cu energia obtinuta din combustibilii clasici.

Sursa: Crainou

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.