Insula Sobolanilor fara sobolani

Biologii vor sa curete Insula Sobolanilor din arhipelagul insulelor Aleutine, din Alaska, de … sobolani.
Sobolanii au ajuns pe insula in urma unui naufragiu al unui vas japonez in 1970 si de atunci, potrivit specialistilor, distrug natura si animalele salbatice ale insulei, informeaza Reuters.

“Practic au distrus multe habitate ale pasarilor si animalelor salbatice si au transformat insula intr-un loc inutil pentru biodiversitate”, a declarat Art Sowls, biolog al Centrului National pentru Refugii Maritime din Alaska.

Milioane de pasari de mare care nu se pot apara de predatorii de pamant, au fost distruse si exista posibilitatea ca specii pe cale de disparitie sa cada victime rozatoarelor.

Centrul Maritim se gandeste la posibilitati de curatare a insulei fara a afecta celelalte vietuitoare. Insula Sobolanilor este un punct de plecare al unui program prin care Centrul si-a propus sa elimine sobolanii din toate insulele Aleutine.”In cazul unui naufragiu, este foarte posibil ca pagubele produse de sobolani mediului sa fie mai mari decat cele produse de scurgerea de combustibil”, a subliniat Sowls.

Sobolanii sunt o problema generala pentru insulele izolate din toata lumea. Biologii din Alaska au aratat ca astfel de programe de extirpare a rozatoarelor au avut succes in peste 250 de insule din lume.

Potrivit specialistilor, sobolanii au cauzat peste jumatate din disparitiile de specii salbatice din 1600 pana in prezent si, odata ce se stabilesc intr-un loc sunt o continua bataie de cap:”Sunt foarte buni inotatori, mananca orice si sunt in general foarte buni la supravietuire”, a spus Ron Clarke, asistent la Centrul pentru Conservarea Vietuitoarelor Salbatice.

Sursa: Green Report

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente