Guvernul german a prevazut autorizarea extractiei gazelor de sist prin fracturare hidraulica, dar cu anumite conditii, potrivit unui document al ministerelor Economiei si Mediului, relateaza AFP, citata de Agerpres (26 februarie).
Textul prevede interzicerea fracturarii hidraulice in zonele cu ape protejate si cu surse minerale, o concesie facuta opiniei publice germane, care nu are incredere in aceasta tehnica controversata, din cauza riscurilor care exista pentru mediu, indeosebi pentru panzele de apa freatica.
Inainte de orice proiect de extractie, vor trebui efectuate studii de impact asupra mediului.
”Rezervele nationale de hidrocarburi vor contribui in mod net la siguranta aprovizionarii si la stabilitatea preturilor (energetice) din Germania”, in timp ce tara face fata enormei provocari privind renuntarea la energia nucleara pana in 2022, afirma cei doi ministri.
Pana la 2.300 miliarde de metri cubi de gaze naturale ar putea fi extrase din subsolul german, potrivit estimarilor referitoare la resursele calificate drept ”foarte importante” de catre ministri, in timp ce Germania consuma 86 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.
In Franta, fracturarea hidraulica este interzisa din 2011, dar sunt in studiu tehnici alternative de extractie. SUA au recurs in schimb masiv la acest procedeu, ceea ce a dus la scaderea pretului la gaze naturale in tara.