Intoxicatia cu cianuri

Intoxicarea cu cianura

Intoxicatia cu cianuri are o frecventa scazuta comparativ cu celelalte tipuri de intoxicatii, deoarece accesul populatiei la cianuri este limitat. Totusi, atunci cand aceasta se produce este in scop criminal sau suicidar, mai rar accidental.

Cele mai frecvente cianuri implicate in acest tip de intoxicatii sunt: cianura de sodiu, cianura de potasiu, ferocianura de potasiu. Intoxicatia se produce frecvent prin ingestia cianurii, mai rar prin inhalare sau prin piele. Dupa patrunderea cianurii in organism, aceasta elibereaza gruparea cian (CN) ce va inhiba o serie de reactii chimice din organism. Efectul va fi imposibilitatea utilizarii oxigenului de catre tesuturi cu consecinte grave. Doza letala de acid cianhidric (intra in componenta pesticidelor) este de 100 mg, iar doza letala de cianura de sodiu sau potasiu este de 200 mg (prin ingestie).

Cum se manifesta intoxicatia cu cianuri?

Cel mai frecvent simptomele debuteaza brusc, cu evolutie rapida spre deces – moartea se produce in cateva minute de la ingestie prin stop cardio-respirator, insotit de convulsii si coma. Timpul scurt de instalare a simptomelor si a decesului face ca interventia terapeutica sa fie de multe ori inutila. Daca doza ingerata este sub doza letala, evolutia este mai putin rapida si se manifesta prin durere toracica, episoade de apnee (imposibilitatea de a respira), cefalee, varsaturi si tahicardie. Intoxicatia poate evolua cu aparitia convulsiilor, comei si a decesului. Pielea devine roz in intoxicatia moderata cu cianuri datorita suprasaturarii sangelui cu oxigen, acesta nefiind capabil sa ajunga la celulele din tesuturi.

Intoxicatia cu vapori de cianuri apare in mediile industriale poluate cu cianuri. Primul simptom care apare sunt tulburarile respiratorii, insotite de tulburari digestive – greturi si varsaturi, si neurologice – colaps, convulsii.

Daca victima intoxicatiei cu cianuri supravietuieste, va prezenta sechele neurologice datorate hipoxiei la nivel cerebral – oboseala fizica, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, ce pot dura cateva luni dupa intoxicatie.

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri

Timpul de instituire a tratamentului trebuie sa fie foarte scurt. Semnele caracteristice intoxicatiei cu cianuri fiind coloratia roz a pielii si halena de migdale amare (mirosul respiratiei este asemanator cu mirosul migdalelor amare). Dupa constatarea intoxicatiei se supravegheaza functiile vitale si se administreaza antidotul – nitritul de amil sau nitritul de sodiu.

Intoxicatia cu methemoglobinizante

Intoxicatia cu substante methemoglobinizante apare atunci cand methemoglobina se acumuleaza intr-o concentratie mai mare de 2%. Substantele methemoglobinizante sunt reprezentate de derivatii din benzen (nitrobenzen, nitrotoluen, anilina), nitratii din panza freatica contaminata, unele substante din ingrasamintele agricole.

Cum se manifesta?

Caracteristic intoxicatiei cu substante methemoglobinizante este aparitia cianozei – coloratia albastra a pielii, ce apare cand methemoglobina are o concentratie mai mare de 10%. Pe langa cianoza, poate aparea astenie, cefalee, convulsii, coma, stop cardiac si deces. Diagnosticul se pune pe baza prezentei cianozei si a culorii ciocolatii a sangelui la recoltare.

Tratamentul intoxicatiei cu methemoglobinizante

Eficienta tratamentului depinde de timpul de interventie – cu cat mai scurt, cu atat mai eficient. Daca substantele au fost ingerate, se fac spalaturi gastrice si se administreaza carbune activat. Pentru a grabi desfacerea methemoglobinei se administreaza albastru de metil intravenos, iar in cazuri severe se practica exsanguinotransfuzia (se inlocuieste sangele pacientului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *