Incalzirea globala creste riscul producerii de inundatii

Cauza care a dus la inundarea Parcului Lunca Argesului poate duce la un dezastru ecologic!
Incalzirea globala creste riscul producerii de inundatii
Incalzirea globala creste riscul producerii de inundatii

Accelerarea procesului de incalzire globala ar creste riscul de inundatii la sfarsitul acestui secol pe 42% din suprafata terestra a planetei, in special in Asia si Africa, releva un studiu publicat, duminica, de publicatia britanica Nature Climate Change, transmite Kyodo.

Numarul persoanele expuse la riscul de inundatii ar putea creste de la estimarea actuala de 5,6 milioane la 80 de milioane in 2100, daca temperaturile cresc cu 3,5 grade Celsius in timpul perioadei, sustine echipa de cercetatori condusa de Yukiko Hirabayashi, de la Institutul de inovatie in inginerie, al Universitatii din Tokyo.

Conform studiului, frecventa inundatiilor ar putea creste pe zone mari din Asia de Sud, Asia de Sud-Est, partea nord-estica a Eurasiei, Africa de Est si America de Sud. Se preconizeaza totodata ca frecventa inundatiilor ar putea sa scada in anumite zone, pe 18% din suprafata pamantului.

Cercetatorii si-au formulat prognozele pe baza analizarii a 11 modele climatice existente si a folosirii propriului program conceput pentru prognozarea inundatiilor provocate de rauri.

Potrivit acestora, in cazul in care nu vor fi luate masuri eficiente impotriva incalzirii globale, multe dintre cele mai mari 29 de rauri din lume ar putea produce inundatii masive, cu o frecventa crescuta de la o data pe secol, in prezent, la fiecare 10 pana la 50 de ani.

Cercetatorii au subliniat de asemenea necesitatea de a se lua in considerare riscurile de inundatii in stabilirea obiectivelor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *