Investitii energetice

Ministerul Economiei (MEc) a lansat in dezbatere publica mai multe proiecte de Hotarare de Guvern (HG) privind investitiile in domeniul energiei ale companiilor de stat.
energie
Astfel, unul dintre proiecte se refera la demararea investitiei de 1,1 miliarde de euro in hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti (jud. Cluj), proiect care urmeaza sa fie derulat de o societate mixta formata din Hidroelectrica si investitori strategici. Hidrocentrala va avea patru grupuri energetice de cate 250 MW. Noua societate mixta va functiona pentru cel putin 30 de ani de la inceperea exploatarii comerciale a hidrocentralei. MEc va interzice investitorilor sa emita conditii de participare in societatea mixta, iar energia pe care hidrocentrala o va produce va putea fi exportata numai dupa asigurarea necesarului pietei interne. Totodata, statul roman nu va avea nicio obligatie de a prelua electricitatea care va fi produsa la Tarnita, iar Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al energiei, va realiza o investitie de 135 milioane de euro pentru racordarea la sistem a centralei.

O alta HG se refera la compania Termoelectrica. Aceasta va investi, in perioada 2009-2012, suma de 304,8 milioande de lei pentru lucrari de mediu la sucursala Paroseni (jud. Hunedoara), pentru a se conforma la cerintele de mediu ale Comisiei Europene si a putea functiona in urmatorii 30 de ani. Prin promovarea investitiei se va asigura mentinerea pe termen lung a peste 2000 de locuri de munca la termocentrala Paroseni si la minele care o deservesc. De asemenea, aceasta investitie va duce la scaderea preturilor energiei electrice si termice, extinderea pietei de huila si calcar, iar companiile romanesti de proiectare, executie de lucrari de constructii-montaj, echipamente si materiale vor beneficia de o piata potentiala.

Sursa: Ziua

Articolul precedentRabla englezeasca
Articolul următorDelfini ucisi de pescari

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,559FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente