Investitiile in mediu ar putea genera venituri uriase pentru statele membre

Investitiile in mediu ar putea genera venituri uriase pentru statele membre
Investitiile in mediu ar putea genera venituri uriase pentru statele membre

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons a dat publicitatii miercuri, 5 martie 2014, un comunicat cu privire la studiile recente facute de Comisia Europeana referitor la protectia impotriva inundatiilor si al tranzitiei catre taxe mai ecologice.

Cele doua studii prezinta modul in care politica mediului poate ajuta cresterea economica prin intensificarea masurilor de protectie impotriva inundatiilor si prin tranzitia catre taxe mai ecologice. Primul studiu aduce noi argumente cu privire la avantajele economice globale generate de efectuarea de investitii in infrastructuri de aparare impotriva inundatiilor, iar celalalt ilustreaza beneficiile pe care le-ar aduce reducerea sarcinii fiscale asupra costului fortei de munca si reorientarea sa inspre utilizarea resurselor si poluare.

Astfel, diminuarea fiscalitatii asupra costului fortei de munca si reorientarea catre poluare ar genera, conform documentului, venituri de 35 de miliarde EUR in 2016, putand ajunge la 101 miliarde EUR in 2025, iar economiile respective ar putea fi cu mult mai importante daca s-ar lua si masuri de eliminare a subventiilor daunatoare mediului. Propunerile din studiu ar putea genera venituri intre 1% si 2,5% din PIB, in functie de statul membru in cauza.

Cu privire la masurile de protectie impotriva inundatiilor, studiul arata ca in perioada 2002-2013, in UE, costul total al daunelor cauzate de inundatii a fost de cel putin 150 de miliarde EUR, insa investitiile in masuri de reducere a inundatiilor reprezinta o masura extrem de eficienta, al carei cost mediu este mult mai mic decat costul daunelor provocate de inundatii. In plus, investitiile in infrastructuri ecologice – si anume restabilirea caracteristicilor naturale care sa contribuie la gestionarea si stocarea apei rezultate in urma inundatiilor – ar duce, printre altele, la ameliorarea biodiversitatii si ar putea contribui la reducerea costurilor de constructie.

Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat: „Realizarea de investitii in infrastructuri de protectie impotriva inundatiilor poate aduce beneficii globale economiei, in special daca se adopta solutii naturale, care sunt extrem de eficiente din punctul de vedere al costurilor. De asemenea, reformele fiscale in domeniul mediului ar putea aproape dubla veniturile pe care le genereaza in prezent in trezoreriile nationale, cu efecte benefice pentru mediu si cu posibilitatea de a reduce sarcina fiscala asupra costului fortei de munca sau de a reduce deficitul. Acesta este un argument solid in favoarea abandonarii statu-quo-ului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *