Investitorii din sectorul eolian ameninta statul cu procese, dupa ordonanta de amanare a certificatelor verzi

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) avertizeaza ca decizia Executivului de a amana, printr-o ordonanta de urgenta,

Investitorii din sectorul eolian ameninta statul cu procese, dupa ordonanta de amanare a certificatelor verzi
Investitorii din sectorul eolian ameninta statul cu procese, dupa ordonanta de amanare a certificatelor verzi

acordarea unor certificate verzi pentru energia regenerabila ar putea avea efecte grave atat in sectorul energetic, cat si in cel bancar.

„In urma acestei decizii, investitorii in proiectele eoliene pot pierde sute de milioane de euro, lucru pe care nu-l vor accepta prea usor, dat fiind ca au facut aceste investitii pe baza unei legislatii in vigoare”, se arata intr-un comunicat al acesteia. RWEA considera ca modificarea legislatiei care reglementeaza domeniul energetic nu se poate face printr-o ordonanta de urgenta, astfel ca odonanta aprobata ieri ar putea fi ilegala. „Drept urmare, membrii RWEA se vor adresa institutiilor europene si ale statului roman competente pentru a clarifica acest aspect. In functie de propriile ratiuni de business, vor decide individual, daca vor initia procese impotriva statului roman in instantele internationale.

Intre bugetul oropsit si industrie afectata
”Vestea foarte trista este aceea ca, in cazul in care statul pierde litigiile cu investitorii, pagubele sunt platite de la bugetul de stat, mai exact, fiecare cetatean ajunge sa plateasca pentru greselile clasei politice”, a declarat Ionel David, presedintele Asociatiei.

Potrivit noii Ordonante, incepand cu data de 1 iulie 2013, va fi amanata acordarea unui certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs de centralele eoliene, urmand ca recuperarea acestuia sa se faca incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Concomitent, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) va stabili cote anuale, urmand a limita functionarea centralelor regenerabile pentru a evita cresterea necontrolabila a pretului.

Alro si ArcelorMittal s-au plans deseori de cresterea de pret indusa de regenerabile. La consumatorii casnici certificatele verzi sunt 12% din factura dar la industrie ponderea este si de 40%. Miliardarul indian Lakshmi Mittal a amenintat, in intalnirea cu premierul Victor Ponta, ca grupul s-ar putea retrage din Europa din cauza preturilor mari la energie.

Din cauza regenerabilelor sunt amenintate 65.000 de locuri de munca in siderurgie si metalurgie, plus alte 19.000 de locuri de munca de la Complexul Energetic Oltenia si 10.000 de la Complexul Energetic Hunedoara.

Cei doi producatori de stat au probleme deoarece nu-si mai pot vinde energia, desi produc la 190-220 de lei/MWh, mai ieftin decat costa energia verde subventionata. Un MWh de energie eoliana costa in jur de 150 de lei/MWh, cat este pretul pietei, la care se adauga doua certificate de 55 de euro, adica alti 480 lei.

Atac direct la stat “Ne intrebam daca guvernul roman este chemat sa rezolve problemele Uniunii Europene in conditiile in care are suficient de multe probleme de rezolvat aici, in Romania. Aceasta interventie a guvernului roman da inca o data dreptate afirmatiilor comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, potrivit caruia ‘Romania este un stat neguvernabil’”, a mai adaugat David.

Comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, si-a exprimat preocuparea ca state precum Italia, Romania si Bulgaria sunt „neguvernabile”. „Ma ingrijoreaza ca tari precum Bulgaria, Romania si Italia sunt, in mod fundamental, aproape neguvernabile”, a declarat germanul Günther Oettinger, conform publicatiei Bild. Guvernul german a negat ulterior ca ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fara insa a retracta in privinta Romaniei si Bulgariei.

Declaratia sa a dus la un val de critici in toate cele trei state. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut demisia imediata a lui Oettinger, in urma declaratiei acestuia, precizand ca aceasta arata lipsa de informatii si realism la nivelul liderilor europeni.

Citeste mai mult: adev.ro/mnww49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *