Islanda ia in considerare construirea celui mai lung cablu electric subacvatic din lume pana in jurului anului 2020, profitand de avantajul resurselor abundente de energie geotermala, cu scopul de a furniza Marii Britanii energie verde, a declarat directorul executiv al producatorului national de electricitate, informeaza Reuters de la Oslo.
„Putem functiona ca o baterie verde pentru Marea Britanie”, a declarat, intr-un interviu, Hordur Arnarsin, directorul executiv al companiei Landsvirkjun.
„Consideram ca este o situatie de castig pentru ambele parti, deoarece avem o sursa flexibila de energie regenerabila, care ar putea fi folosita pentru a echilibra (aprovizionarea si cererea in Marea Britanie)”, a spus Arnarson in interviu. ‘Va fi cel mai lung cablu subacvatic din lume’, a adaugat el.
Proiectul, considerat anterior neviabil din punct de vedere economic, a revenit in atentie datorita cererii tot mai mari pentru energia cu continut scazut de carbon si a reglementarilor in favoarea energiei regenerabile.
O comisie numita de guvern va redacta un raport despre proiect in acest an, iar compania Landsvirkjun se asteapta sa ia o decizie finala de investitii privind cablul subacvatic de 1.000 de km pana in 2015-2016, potrivit lui Arnarson