Trebuie gasita o solutie de parteneriat public-privat sau o firma pentru hidrocentrala Tarnita pentru echilibrarea sistemului energetic

0
655
Companiile din sectorul tehnologiilor energetice, pot aplica in programul EU Gateway
Companiile din sectorul tehnologiilor energetice, pot aplica in programul EU Gateway
Trebuie gasita o solutie de parteneriat public-privat sau o firma pentru hidrocentrala Tarnita pentru echilibrarea sistemului energetic

Autoritatile romane cauta o solutie de parteneriat public-privat sau o firma care poate investi peste un miliard de euro in proiectul hidrocentralei Tarnita – Lapustesti, judetul Cluj, a declarat ieri ministrul delegat pentru energie Constantin Nita. El a spus ca hidrocentrala de la Tarnita – Lapustesti „este necesara pentru echilibrarea sistemului energetic”.

„Investitia de la Tarnita – Lapustesti este una foarte importanta. Este nevoie de aceasta investitie si cautam investitori, pentru ca suma necesara, de 1,2 – 1,4 miliarde de euro, nu este o suma mica, iar statul roman sau Guvernul nu isi poate permite o astfel de investitie. Trebuie sa gasim o solutie de parteneriat public-privat sau o firma care poate sa investeasca aceasta suma. Cu certitudine cautam o astfel de firma pentru ca aceasta hidrocentrala este necesara pentru echilibra­rea sistemului energetic”, a afirmat Nita, prezent ieri la Cluj-Napoca, la inaugurarea unui centru de servicii al E.ON.

Printre cele mai mari si mai asteptate proiecte de catre investitori sunt hidrocentrala Tarnita (judetul Cluj) si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Desi Guvernul a inclus aceste doua pro­iecte in toate strategiile energetice pe care le-a elaborat in ultimii sapte ani, considerandu-le esentiale pentru sistemul energetic national, pana in prezent nu a reusit sa le inceapa.

Nita a mai adaugat ca Romania doreste sa devina o piata de referinta, regionala, din punct de vedere al vanzarii si cumpararii de energie, fiind interesata in investitii majore in acest domeniu.

„Guvernul Ponta este decis sa ii sprijine pe toti cei care doresc sa investeasca in acest domeniu strategic pentru Romania. Noi dorim sa devenim o piata de referinta, regionala in aceasta zona a Europei, din punct de vedere al vanzarii si cumpararii de energie si suntem interesati in investitii majore in domeniul energiei. Toti cei care doresc sa investeasca in energie vor avea tot sprijinul necesar din partea Guvernului. Partea din Ministerul Economiei care se ocupa de energie are aceasta responsabilitate de a atrage cat mai multe fonduri in directia retehnologizarii productiei de energie electrica pentru a putea avea un pret competitiv si pentru a reusi ca Romania sa fie un jucator principal in aceasta parte a Europei”, a spus Nita.

In ceea ce priveste energia regenerabila – cea eoliana si alte tipuri – Constantin Nita a afir­mat ca in Romania exista aproape 2.000 MW care intra in sistemul energetic national si mai sunt proiecte de 21.000 MW.

„Suntem intr-o inflatie de proiecte si probabil ca sistemul, asa cum este acum, nu va putea sustine o asemenea infuzie de energie, daca nu realizam si alte capacitati de transport. Sunt foarte multe proiecte, avand in vedere faptul ca Romania este singura tara din UE care ofera cele mai multe facilitati in certificatele verzi”, a adaugat Nita.

El a afirmat ca pentru a deveni un expor­tator viabil de energie pe piata internationala, Romania trebuie sa aiba retele de inter­conectare, capitol la care tara noastra nu sta foarte bine.

„Avem o asemenea problema si una legata de eficienta cu care producem energia. In momentul liberalizarii pretului la energie in aceasta vara, vom vedea exact care producator poate sa se mentina pe piata si care nu, pentru ca sunt unele complexe energetice care produc la un pret de piata si altele care produc la un pret cu 40-50 la suta mai mare. Acest lucru se va regla”, a conchis Nita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.