Cum functioneaza sistemul certificatelor verzi

0
469
Strategia de mediu a Moldovei. Cine o va pune în practic??
Niţă: Strategia energetică României va fi direcţionată spre piata, nu spre producţie
Cum functioneaza sistemul certificatelor verzi

Romania este cea mai atractiva tara din estul Europei, in privinta energiei regenerabile, cu investitii masive in sectorul eolian.

Insa oportunitatile de afaceri nu se adreseaza doar marilor investitori. Si antreprenorii locali, cu resurse limitate, pot castiga bani din productia de energie verde.

Pe de alta parte, 2013 va fi anul energiei fotovoltaice, prea putin dezvoltata in tara noastra in raport cu potentialul sau, dar mult mai accesibila, potrivit specialistilor de la Accace.

Cum se pot castiga bani din energia regenerabila prin sistemul certificatelor verzi?

Guvernul Romaniei incurajeaza productia de energie regenerabila prin sistemul de cote obligatorii de achizitie de certificate verzi. Mai exact, furnizorii de energie sunt obligati sa achizitioneze certificate verzi care sa le acopere cota minima obligatorie de energie regenerabila in totalul energiei furnizate catre consumatorii finali, aceasta cota fiind stabilita in fiecare an de ANRE.

Ei vor cumpara certificate verzi de la producatorii de energie regenerabila, care primesc aceste documente lunar si in mod gratuit de la stat pentru energia produsa peste necesarul consumului propriu.

Certificatul verde este un document care atesta o cantitate de 1MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile, adica nefosile, respectiv: eoliana, solara, aerotermala, geotermala, hidrotermala si energia oceanelor, energie hidraulica, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, denumit si gaz de depozit, si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogas.

Insa numarul certificatelor gratuite pe care le primesc producatorii variaza in functie de tipul de sursa regenerabila si de centrala folosita pentru generarea energiei. De exemplu, producatorii de energie eoliana primesc un certificat verde pentru 1MWh produs si livrat, in timp ce producatorii de energie solara primesc sase certificate pentru aceeasi cantitate.

Certificatele verzi se tranzactioneaza pe piata contractelor bilaterale si pe piata centralizata, organizata de Operatorul Pietei de Certificate verzi (Operatorul Pietei de Certificate verzi)

Avand in vedere ca pretul certificatelor verzi se reflecta in pretul pentru consumatorul final, pana in anul 2025 acesta poate oscila in intervalul 27 – 55 de euro/certificat. Valorile minime si maxime sunt indexate anual de ANRE.

Conform legii, certificatele verzi au o durata determinata de valabilitate de 6 luni. Furnizorii si producatorii care nu indeplinesc cota anuala obligatorie sunt amendati de Autoritatea Fondului pentru Mediu cu 110 euro pentru fiecare certificat neachizitionat.

Cum se gestioneaza certificatele verzi in contabilitate

„Pana in luna august 2012, certificatele verzi nu erau reglementate concret in legislatia contabila, fapt pentru care contabilii puteau intampina dificultati in relatia cu autoritatile fiscale atunci cand se discuta de taxarea veniturilor generate de inregistrarea lor la producatorii de energie regenerabila, dificultati care porneau de la interpretari diferite ale tratamentului contabil care se putea aplica cetificatelor verzi”, explica Ramona Sandu Accounting Manager in cadrul Accace.

Incepand cu luna august 2012 Ordinul 3055/2009 aduce clarificari asupra tratamentului contabil aplicabil certificatelor verzi.

Astfel, producatorii de energie verde inregistreaza certificatele primite in contul 508 – „Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate” analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 <> analitic distinct) la valoarea de tranzactionare publicata de OPCOM in ziua primirii.

De asemenea, producatorii recunosc veniturile inregistrate in avans ca venituri financiare in contul 768 <> in momentul vanzarii certificatelor verzi detinute, concomitent cu recunoasterea chetuielilor sau veniturilor din vanzarea certificatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.