Japonia va repune in functiune reactoarele nucleare sigure

Japonia va repune in functiune reactoarele nucleare sigure
Japonia va repune in functiune reactoarele nucleare sigure

Premierul nipon, Shinzo Abe, a anuntat azi ca tara sa va repune in functiune reactoarele nucleare ale caror conditii de siguranta au fost confirmate de inspectorii in domeniul nuclear.

Aproape toate reactoarele nucleare ale Japoniei au fost oprite dupa accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011, iar opinia publica nipona este inca ingrijorata in ceea ce priveste consecintele dezastrului nuclear.

‘As vrea sa repornim reactoarele confirmate ca fiind sigure conform standardelor stricte ale Autoritatii de Reglementare Nucleara, in timp ce obtinem intelegerea localnicilor’, a declarat Shinzo Abe in timpul sesiunii parlamentului japonez.

Inainte de accidentul de la Fukushima, circa 30% din energia electrica a Japoniei era furnizata de centralele nucleare, in prezent ponderea fiind de numai 1,7% din totalul energiei.

Duminica, mii de oameni au protestat la Tokyo, in apropierea cladirii Parlamentului, impotriva utilizarii energiei nucleare in tara.

Efectele accidentului nuclear de la Fukushima, din 11 martie 2011, pot fi resimtite si in prezent, apa contaminata ajungand in ocean, iar nivelul radiatiilor impune restrictii privind alimentele si petrecerea timpului in aer liber. Imediat dupa accident, 160.000 de oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *