Jeremy Rifkin sustine ca a treia revolutie industriala se bazeaza pe forme alternative de producere a energiei

Revolutiile industriale ne-au schimbat din temelie modul de a trai. Economistul american Jeremy Rifkin sustine ca a treia revolutie industriala se bazeaza pe forme alternative de producere a energiei. El sustine ca nu este vorba acum de o criza a finantelor, ci de una a petrolului, iar aurul negru va fi din ce in ce mai rar si mai scump. Rifkin spune ca apogeul celei de-a treia revolutii industriale va fi atins in anul 2050.

Jeremy Rifkin si-a prezentat ultimul eseu despre mutatiile economice in curs si bazele unei cresteri durabile in secolul al XXI-lea. Se va produce o a treia revolutie industriala, bazata pe forme alternative de producere a energiei, precum cea solara, eoliana, hidrologica, geotermala, afirma economistul citat de Le Figaro in editia de marti.

Actualul mod de viata nu este durabil

Economistul sustine ca o a treia revolutie industriala va lua locul modelului nostru actual, care nu mai este durabil. Potrivit lui Rifkin, nu este vorba acum de o criza a finantelor, ci de o criza a petrolului, iar aurul negru va fi din ce in ce mai rar si mai scump. „Aceasta energie este poluanta iar catastrofele naturale din ce in ce mai frecvente si violente sunt un argument in favoarea unui model de crestere mai sustenabil”, considera specialistul american.

Rifkin spune ca modelul alternativ se bazeaza pe energiile verzi si pe internet, si considera ca fiecare era economica, asezata pe o revolutie industriala, se naste dintr-un nou mod de comunicare asociat cu o noua sursa de energie.

In secolul al XIX-lea a fost asocierea dintre vapori si tehnica tipografica, in secolul al XX-lea, dintre motorul cu explozie si transmiterea informatiilor la distanta, iar acum a inceput a treia revolutie industriala bazata pe asocierea dintre energiile regenerabile si Internet.

2050 – apogeul celei de-a treia revolutii

Economistul este de parere ca apogeul acestei revolutii va fi atins in 2050 si ea va dura pana la sfarsitul secolului. „La fel ca celelalte doua revolutii precedente, ea va schimba radical modul nostru de viata si de munca”, afirma Rifkin.

Pentru a intra in aceasta noua era economica, trebuie strabatute mai multe etape. Energiile fosile folosite in prezent in aproape toate activitatile noastre vor trebui sa fie inlocuite cu surse de energie regenerabila: solara, eoliana, hidrologica, geotermala, precum si prelucrarea deseurilor agricole.

Pentru favorizarea producerii unor astfel de energii regenerabile, parcul imobiliar va fi altfel conceput: fiecare imobil va deveni o mini-centrala energetica capabila sa colecteze energia pe loc.

Noi metode de stocare si utilizare a energiei

Se vor dezvolta noi metode de stocare a energiei astfel produse. Reteaua de energie electrica se va transforma intr-o retea inteligenta, datorita Internetului. Ea va functiona ca o retea deschisa la care fiecare se va putea conecta din orice punct si va plati doar ce consuma, potrivit economistului american.

In orase se vor folosi vehicule electrice in sistem de inchiriere, ca la Paris, unde a fost aplicat programul Autolib. Masinile electrice ar putea stationa in orice punct al retelei, de unde se vor alimenta. Modelul poate parea „viitorist”, dar exista deja semnale izolate care par sa valideze aceasta teza, precum investitiile in energiile verzi facute de marile grupuri industriale si tendintele de consum.

Automobilul nu mai reprezinta un vis

A avea o masina, nu mai este un vis pentru majoritatea tinerilor, in comparatie cu parintii lor. Mentalitatile se schimba. „In timp ce era industriala punea accentul pe valorile legate de disciplina si munca asidua, pe autoritatea ierarhica, importanta capitalului financiar, mecanismele de piata si raporturile de proprietate privata, era cooperatista privilegiaza jocul creator, interactivitatea, capitalul social, participarea la comunitati deschise si accesul la retele mondiale”, potrivit economistului.

Rifkin considera ca tranzitia spre valorile celei de-a treia revolutii industriale a inceput de zece ani. El afirma ca ea trebuie continuata si intensificata, mai ales prin reformarea sistemului educational. „Scoala trebuie sa-i faca pe copii sa constientizeze responsabilitatea pe care o au si impactul ecologic al actiunilor lor, pe baza unor cunostinte avansate de informatica, despre nanotehnologii, biotehnologii, ecologie si teoria sistemelor, precum si pe baza unor calificari profesionale, mai ales ingineria de stocare a energiei, in retele inteligente, si de comercializare”, adauga economistul.

Noua generatie prefera schimbul si jocul

Jeremy Rifkin afirma ca noua generatie prefera schimbul si jocul, in comparatie cu lumea actuala care este inchisa, bazata pe opozitia dintre dreapta sau stanga sau dintre capitalism si socialism.

El este convins ca noul sistem educational va permite crearea unei societati a „jocului profund”, nu a divertismentului, bazata pe relatia dintre indivizi, cu extinderea puternica a sectorului tert (cooperative, fundatii).

Jeremy Rifkin afirma ca punerea in aplicare a pilonilor noului sistem va dura fara indoiala circa douazeci de ani, dar ca dupa aceea, dezvoltarea celei de-a treia revolutii industriale va fi foarte rapida.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente