Eurostat: 36% din suprafata Romaniei este acoperita de paduri
Judetul Suceava este cel mai afectat din tara de defrisari, iar la Bacau au fost inregistrate cele mai multe cazuri de taieri ilegale

Judetul Suceava este cel mai afectat din tara de taierile de arbori, iar la Bacau au fost inregistrate cele mai multe cazuri de taieri ilegale. Cel putin asa arata un studiu realizat de Greenpeace si publicat pe site-ul oficial al organizatiei. Potrivit celor de la Greenpeace, „suprafata forestiera totala despadurita si degradata, in perioada 2000-2011 a fost de 280.108 hectare – aproximativ 28.000 hectare pe an. Cele mai afectate judete sunt Suceava, Harghita, Arges, Maramures si Cluj”.

Potrivit Greenpeace, „fenomenul despaduririlor este foarte raspandit, mai ales in judetele montane, iar autoritatile au responsabilitatea de a gestiona si monitoriza interventiile forestiere. De asemenea, in cazul in care au loc taieri ilegale de arbori, este responsabilitatea autoritatilor sa efectueze controale si sa aplice sanctiunile necesare, iar unde este cazul, sa intocmeasca dosare penale”.

O cercetare realizata de Greenpeace Romania arata ca, in perioada 2009-2011, s-au inregistrat peste 30.000 de cazuri de taieri ilegale de arbori, care s-au soldat cu sanctiuni (amenzi contraventionale sau dosare penale, in functie de gravitatea faptei). „Cele mai multe cazuri de taieri ilegale s-au inregistrat in judetele Arges (peste 6.000), Gorj (2.500), Prahova (peste 2.000), Bacau (aproape 2.000). Cele mai putine cazuri de taieri ilegale s-au inregistrat in Giurgiu si Teleorman, cu cate 8, respectiv 39 de cazuri, unde suprafata de padure este semnificativ mai mica fata de alte judete”, se arata pe site-ul Greenpeace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here