Kick the Habit – slogan pentru Ziua Internationala a Mediului 2008

Noua Zeelanda va fi gazda Zilei Internationale a Mediului 2008, a anuntat astazi UNEP. Noua Zeelanda este una din primele tari care a militat pentru combaterea incalzirii globale, prin construirea unui viitor fara carbon.
Ziua Internationala a Mediului 2007 a fost celebrata in Norvegia si a avut ca principale puncte de discutie schimbarile climatice si impactul lor asupra regiunilor polare.

In 2008 atentia va fi indreptata asupra solutiilor si oportunitatilor pe care tarile, companiile si comunitatile le pot folosi pentru a promova eliminarea carbonului din sistemele economice. Sub sloganul, “Kick the habit”, vor fi dezbatute masuri care vizeaza eficienta energetica a cladirilor, energia regenerabila si sistemele de transport. Un alt punct de discutie il va constitui rolul padurilor in diminuarea nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera, intrucat actiunile de despadurire sunt responsabile pentru 20% din emisiile care contribuie la incalzirea globala.

Sectorul forestier constituie o industrie profitabila in Noua Zeelanda, tara in care conservarea padurilor reprezinta o prioritate de nivel national. Tara gazda va folosi acest eveniment pentru a sublinia rolul tehnologiilor si managementului forestier in combaterea schimbarilor climatice. Helen Clark, prim-ministrul australian, a declarat ca Noua Zeelanda s-a angajat in reducerea emisiilor de gaze cu efecte de sera. Pentru a combate insa schimbarile climatice, eliminarea carbonului trebuie sa devina un scop la nivel global. Helen Clark a adaugat ca este nerabdatoare sa vada, in decursul intalnirii din 2008, in ce masura celelalte tari fac fata acestor schimbari.

“Noua Zeelanda este una dintre primele tari dedicate accelerarii tranzitiei catre o economie fara carbon. Suntem incantati ca Ziua Internationala a Mediului 2008 se va desfasura la Wellington si in comunitatile acestei natiuni din Sudul Pacificului”, a declarat Achim Steiner, sub-secretar general ONU si director executiv UNEP.

Este nevoie de actiune pentru a incetini, a opri si a combate cresterea emisiilor globale de gaze cu efect de sera, a adaugat Achim Steiener. Sub-secretarul ONU considera ca, de-a lungul timpului, accesul la energia regenerabila va creste, vor fi create noi locuri de munca si poluarea urbana va fi redusa. Ziua Internationala a Mediului din Noua Zeelanda va incerca sa prezinte aceste perspective ale schimbarii.

Ziua Internationala a Mediului a fost instituita de Adunarea Generala ONU in 1972, acelasi an in care a fost creat UNEP. Aceasta zi este sarbatorita in fiecare an pe 5 iunie in orase diferite, ca unul din principalele mijloace prin care ONU atrage atentia globala asupra problemelor de mediu.

Sursa: Green Report

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,174FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente