Laborator de energii regenerabile fotovoltaic, lansat la Timisoara

La Timisoara a fost lansat proiectul intitulat „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic”, in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie si Materie Condensata (INCEMC).

Dr. inginer Mirela Iorga, sef compartiment management proiecte al INCEMC Timisoara a declarat luni (1 noiembrie 2010) ca valoarea totala a proiectului este de 36.922.000 de lei, din care 30.000.000 de lei reprezinta valoarea totala eligibila, iar 6.922.000 de lei constituie valoarea neeligibila.

„Proiectul este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial ‘Cresterea Competitivitatii Economice’ (POS-CCE), Axa Prioritara 2 ‘Competitivitate prin Cercetare-Dezvoltare si Inovare’, Domeniul de interventie ‘Investitii in infrastructura de CDI si dezvoltarea capacitatii administrative’, Operatiunea ‘Dezvoltarea infrastructurii C-D existente si crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare)’, Aria tematica ‘Energie”, a declarat Iorga.

Proiectul se deruleaza la Timisoara pe o durata de 36 de luni, in baza contractului de finantare incheiat, in aceasta toamna, cu Organismul Intermediar – Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, in calitate de Organism Intermediar, in numele si pentru Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial ‘Cresterea Competitivitatii Economice’.

Obiectivul general al proiectului este realizarea unui laborator ce va fi dotat cu aparatura specifica de ultima generatie, in valoare de 20.511.000 de lei, care va face posibila conceperea, dezvoltarea, testarea si studierea celulelor fotovoltaice si a sistemelor fotovoltaice/hibride prin participarea la proiecte de cercetare de anvergura, alaturi de alti parteneri nationali si internationali, pe tematici de mare actualitate si cu posibilitate de aplicare inovativa in industria de profil.

Asistenta financiara eligibila nerambursabila este compusa din valoarea de 26.529.000 de lei, asigurata de Uniunea Europeana (din Fondul European de Dezvoltare Regionala) si din valoarea de 3.471.000 de lei, provenind de la bugetul national.
In cadrul laboratorului rezultat in urma implementarii proiectului vor activa 35-45 de persoane, dintre care 19 vor fi specialisti angajati permanenti ai INCEMC, iar ceilalti vor fi specialisti romani si straini, colaboratori sau angajati ai beneficiarilor directi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *