Lacul Prespa din Macedonia nu e unul din cele mai mari din Europa. De fapt, nici nu e numai al Macedoniei, pentru ca cei aproape 300 de kilometri patrati sunt impartiti de Macedonia, aproape doua treimi, Albania si Grecia.
Iar fiecare tara isi imparte cam la fel poluarea pe care o varsa in lacul Prespa. In cazul Greciei, tara din Uniunea Europeana si cu norme mai stricte in chestiuni de mediu, lucrurile s-au miscat mai repede.
Un documentar de Catalin Lenta
De ceva vreme insa a inceput un program intre cele 3 state pentru a curata apele, iar Macedonia se poate lauda deja cu doua reusite – un program ambitios si se pare destul de eficient de colectare a deseurilor din toate localitatilor de pe malul lacului, dar si cu scaderea gradului de poluare cu substante chimice. Si asta pentru ca in zona sunt cele mai intinse livezi cu meri din Macedonia, iar fermierii folosesc mari cantitati de pesticide. Care, la fiecare ploaie, erau duse in lac. Asa ca autoritatile, unele la nivel international, altele in plan local, au pus la punct cateva planuri de actiune care daca nu sa curete apele, macar sa evite poluarea lor si mai accentuata. E adevarat ca discutiile au inceput acum 12 ani, din care 10 au fost necesari negocierilor care sa duca la semnarea unui acord. Asa ca programul in sine are o vechime de numai 2 ani.
„Prespa este unul dintre cele mai vechi lacuri din lume. Varsta estimata este de peste 5 milioane de ani, iar impreuna cu lacul Ohrid, care se alimenteaza din Prespa, formeaza un sistem unic din mai multe puncte de vedere – ecologic, hidrologic si morfologic, fiind vorba de sisteme asa numite carstice, legate intre ele. Cat exista lacul Prespa exista si lacul Ohrid. Daca se intampla ceva rau cu primul, sufera direct si al doilea, care e cu o suta saizeci de metri mai jos. Prespa e acum principala sursa de apa pentru lacul Ohrid”, spune Dimitria SEKOVSKI, manager al proiectului care trebui sa curete lacul Prespa si zona din jurul acestuia. Din partea Macedoniei, proiectul e coordonat de ministerul mediului si pus in practica alaturi de specialisti de la Programul pentru Dezvoltare al Organizatiei Natiunilor Unite.
Citeste mai departe pe rfi.ro