Secretele laptelui mamar

Secretele laptelui mamar

Pe langa alimentele modificate genetic, mai exista un “adevar incomod” referitor la LAPTE! Consortiul International de Genomica a Laptelui (IMGC), care este gazduit de catre Universitatea California, a lucrat timp de ani de zile pentru a dezvalui rezultatele cercetarii stiintifice despre genele care sunt responsabile pentru producerea laptelui.

Echipa a studiat genele care sunt prezente in glandele mamare in timpul sarcinii si lactatiei, si modul in care aceste gene functioneaza pentru a produce laptele, un “lichid incredibil”, asa cum il numeste doctorul Danielle Lemay.
Concluziile lor stiintifice despre lapte (laptele crud si laptele mamar) sunt publicate in revista “Splash!” si se pare ca reprezinta o alta “amenintare” pentru agentiile de reglementare si programele lor.

De ce? Simplu. Pentru ca laptele “recomandat bebelusilor” si laptele pasteurizat sunt promovate printr-un marketing puternic, astfel ca orice incercare de a combate aceasta strategie este inabusita rapid.

Din acest motiv s-a “sugerat” cu atentie ca anumite informatii furnizate de catre aceasta revista sa fie oprite imediat. Iar, in acest moment, articolul referitor la laptele mamar si beneficiile sale nu mai poate fi citit in numarul din octombrie al publicatiei online. Articolul a fost indepartat “in mod delicat” si acum, daca vrei sa il accesezi, ti se va raspunde ca “ai acces limitat pe site”.

Asadar, cum se impleteste cenzura unor lucrari stiintifice cu libertatea academica?

Raluca Schachter, un nutritionist de la Wakeup-world.com, doreste sa indice beneficiile pentru sanatate ale laptelui mamar si sa dezvaluie mecanismele uimitoare pe care ni le-a furnizat Mama Natura pentru a asigura sanatatea copiilor nostri.

Imagineaza-ti ca ai voie sa bei o singura bautura si sa mananci un singur lucru, o licoare magica, si ca aceasta substanta contine toate caloriile, macronutrientii si micronutrientii necesari, inclusiv molecule speciale care protejeaza intestinul de bacteriile nocive, un arsenal de protectori ai imunitatii, dar si celule stem. De asemenea, aceasta hrana te face si mai inteligent, te face mai fericit, si mai ales, este creata special pentru tine, in functie de mediul si genetica mamei tale. Aceasta licoare magica este laptele mamei.

Lapte mamar este diferit la baieti si fete?
Laptele mamar difera in functie de sexul copilului? Cercetatorii au emis o ipoteza potrivit careia diferentele in sinteza de lapte se reflecta in modurile distincte de crestere post-natala intre fii si fiice, iar datele obtinute in urma unor analize stiintifice incep sa sustina, in parte, aceasta ipoteza.
In 2010, s-a descoperit ca printre 25 de femei din zona Bostonului, mamele de baieti au produs un lapte cu o densitate mai mare cu aproximativ 25% fata de mamele de fete. Recent, Fujita si colegii sai, au identificat in concentratiile de grasime ale laptelui diferente in functie de sex, in cazul a 72 de femei din zona rurala a Keniei. In medie, mamele de baieti au produs concentratii de grasimi semnificativ mai mari.
Dar exista inca multe intrebari care au nevoie de un raspuns. De exemplu, in ce masura sunt alti constituenti, cum ar fi hormonii, asemanatori sau diferiti in producerea de lapte pentru baieti fata de fete?
Baietii, respectiv fetele, folosesc diferit laptele de la mame? Care sunt semnalele si mecanismele prin care glandele mamare “stiu” ca sintetizeaza lapte pentru un baiat sau pentru o fata?
Intelegerea modului in care laptele variaza la mame este de o importanta critica pentru sanatatea umana. Aceste complexitati pot fi traduse intr-o selectie optima a laptelui donatorului pentru bebelusii aflati la terapie intensiva.

Multe substante nutritive vitale sunt absente in laptele comercial
Iata care sunt substantele nutritive ce sunt distruse, alterate sau inhibate, si nedisponibile in laptele comercial, dar sunt prezente in laptele mamar: enzime anti-microbiene, probiotici biodiversi, acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, bacteria producatoare de lactoza, proteine delicate, proteina B-12, vitamine, calciu, fosfor, enzima fosfatazica, oligozaharide, limfocite, limfocite B, macrofage, neutrofile, anticorpi IgA/IgG, factori bifidus, interferon gama, fibronectina.
Pe langa toate acestea, s-a descoperit ca activina A si S100B sunt doua proteine cerebrale care ar putea fi extrem de importante si pe care bebelusii trebuie sa le ingereze. Concentratia ambelor proteine este mai ridicata in laptele mamar al mamei, decat in fluxul ei sanguin. Ceea ce inseamna ca laptele mamar are o concentratie mai mare a acestor proteine in mod programat, neintamplator, tocmai pentru furniza copilului cea mai buna hrana necesara dezvoltarii.
De asemenea, concentratia de S100B din laptele mamar uman este mai mare decat in laptele altor animale domestice.

Laptele mamar protejeaza intestinul bebelusului
Cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit in laptele uman o tulpina specifica de bacterie, o subspecie a Bifidobacterium longum, care poseda o suita speciala de gene cu rol in protectia intestinului bebelusului.
Aceasta subspecie poate fi intalnita in mod normal in fecalele bebelusilor hraniti la san si inveleste intestinul copilului, protejandu-l de bacteriile nocive.
Timp indelungat, aceste zaharuri complexe au fost considerate a fi inutile, adica fara nicio semnificatie biologica, chiar daca reprezinta 21% din lapte. In realitate, sunt “un produs uimitor al evolutiei”, cu un impact foarte important pentru supravietuirea mamei si a copilului.
Din perspectiva bebelusului, acesta este nascut intr-o lume plina de microbi ostili, cu un sistem imunitar neantrenat si fara acidul stomacal caustic, care la adulti omoara majoritatea bacteriilor. Orice element din lapte care protejeaza bebelusul ii asigura sanse mai mari de supravietuire.

Formula de lapte are tipul corect de grasimi?

Grasimea din laptele uman este realizata din peste 150 de acizi grasi diferiti. In timp ce glanda mamara este capabila sa sintetizeze majoritatea acestor acizi grasi, altii trebuie furnizati de grasimile din alimentatia mamei. Deoarece mamele nu consuma alimente identice, nu este surprinzator faptul ca tipul acizilor grasi din laptele uman variaza in functie de populatie.
Pentru cea mai mare parte a evolutiei umane, alimentatia nu continea carne domestica, lactate, alimente procesate si uleiuri hidrogenate. Sinteza acizilor grasi din laptele uman si tiparele de crestere si dezvoltare post-natala a bebelusilor au cunoscut modificari odata cu schimbarea dietei mamelor, insa cel mai bun tip de lapte uman ramane cel specific populatiilor umane care consumau o dieta traditionala naturala.
Ceea ce reprezinta inca o confirmare ca natura nu poate fi reprodusa, de aceea nici sanatatea adevarata nu poate fi asigurata prin produse procesate.
Laptele mamar ofera caracteristici unice, complexe si incredibile care au menirea de a pune bazele unui inceput sanatos si puternic pentru o fiinta umana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *