Lacurile si raurile sunt resurse cheie pentru milioane de oameni

Lacurile si raurile sunt resurse cheie pentru milioane de oameni
Lacurile si raurile sunt resurse cheie pentru milioane de oameni

Conferinta Globala FAO solicita o recunoastere si o mai buna gestionare a pescuitului in apele interioare. Reteaua de lacuri si rauri care ofera peste si apa dulce pentru milioane de oameni din intreaga lume trebuie sa fie mai bine gestionata in scopul de a proteja contributia acestor resurse catre o alimentatie si economie sanatoasa.

Acestea sunt printre principalele recomandari ale expertilor internationali reuniti la Conferinta Mondiala privind pescuitul in apele interioare, care s-a incheiat la Roma saptamana trecuta. In cadrul evenimentului cercetatori de varf in domeniul pescuitului si gestionarii apei, impreuna cu grupurile populatiilor indigene, au avertizat ca o lipsa de date si politici sanatoase conduc la decizii de dezvoltare care nu iau in considerare impactul negativ asupra pescuitului in apele interioare.

Lacurile si raurile sunt o sursa esentiala de proteine, micronutrienti, vitamine si grasimi pentru alimentatie, in special in tarile in curs de dezvoltare, unde mai mult de 60 de milioane de oameni se bazeaza pe ele pentru traiul lor. In prezent 71 de tari cu venituri mici produc aproape 7 milioane de tone pe an, insumand 80 la suta din totalul capturilor din apele interioare la nivel mondial.

Dar aceste ape sunt adesea afectate si de alte nevoi umane, inclusiv crearea de energie, turism si concurenta pentru apa dulce.

„Pescuitul in apele dulci ofera o sursa valoroasa, dar de multe ori trecuta cu vederea, de nutritie si ocupare a fortei de munca in intreaga lume”, declara Árni M. Mathiesen, asistent director general FAO in cadrul Departamentului de Pescuit si Acvacultura. „Dar pana in prezent, efortul international de a integra in mod eficient pescuitul in apele interioare intr-o agenda de dezvoltare mai larga este inca departe de ceea ce este necesar.”

La nivel global, aproximativ 70 la suta din resursele de apa dulce disponibile sunt utilizate in prezent pentru agricultura. Poluarea si construirea de baraje hidroelectrice sau canale au redus si mai mult disponibilitatea si calitatea apelor interioare care gazduiesc o multitudine de specii de pesti.

Cooperarea internationala este cheia

„Auzim o multime de lucruri despre amenintarile la adresa recifurilor de corali, dar pestii de apa dulce sunt grupul cel mai amenintat de vertebrate utilizat de oameni”, a spus Mathiesen. Acesta este motivul pentru Managementul Apei si cel al Pescuitului ar trebui sa mearga mana in mana. Aceasta inseamna, de asemenea ca este esentiala o cooperare internationala. „Daca o tara construieste baraje in amontele unui rau sau dreneaza zona umeda, gestionarea pescuitului in aval devine inutila”, a declarat Devin Bartley, senior officer pe resurse piscicole in cadrul FAO.

In prezent, mai putin de jumatate din sursele de ape interioare, internationale sau comune, au acorduri internationale cu privire la gestionarea lor si doar 11 la suta au mandate care acopera pestii. Expertii care au participat la reuniune au incurajat cresterea numarului de acorduri internationale pentru a asigura ca resursele de apa dulce sunt utilizate in mod durabil si inteligent – in special in perspectiva cerintelor in crestere pentru alimente asociata cu problema hranirii unei populatii de noua miliarde de oameni pana in 2050.

De asemenea, s-a solicitat realizarea unor institutii nationale si internationale mai puternice care pot aborda problemele piscicole din apele interioare si care sa poata realiza o mai buna integrare a sectorului in agendele de dezvoltare la nivel mondial.

In acest sens, recunosterea valorii cunostintelor locale si traditionale este cheia in a realiza acest lucru in mod durabil.

Date mai bune pentru un management mai bun

Deoarece cele mai multe activitati de pescuit in apele interioare sunt la scara mica, o mare parte din acestea trec nedeclarate. Din acest motiv datele privind acest sector sunt incomplete, iar contributiile pescuitului din aceste zone sunt subevaluate in deciziile privind gestionarea apei.

Cercetari realizate in acest sens sugereaza ca recoltele de pescuit fluviale care sunt raportate reprezinta doar 30-50 la suta din captura reala pe care pescarii o realizeaza.

Avand date mai bune in ceea ce priveste contributia adusa de acest sector hranei si economiilor locale, precum si date despre impactul asupra mediului suferit de aceste zone datorita industriilor concurente, va permite factorilor de decizie sa faca alegeri mai strategice.

Un nou parteneriat

Conferinta a fost co-organizata de FAO si Universitatea de Stat din Michigan, Statele Unite. Ambele institutii au semnat un memorandum de intelegere care contureaza un nou parteneriat pentru promovarea internationala a importantei pescuitului in apele interioare.

„Nutritia umana, durabilitatea mediului si prosperitatea comunitatii sunt strans legate de starea de sanatate a pescuitului de apa dulce din intreaga lume”, a declarat presedintele Universitatii de Stat din Michigan, Lou Anna K. Simon.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *