Leacuri din natura pentru rani si arsuri

In functie de suprafata lezata, remediile din plante, preparate sub forma de ceaiuri, de unguente sau de leacuri din farmacia stupului, te ajuta sa te vindeci in scurt timp si sa scapi de inesteticele cicatrice.leacuri din natura

Brusturele elimina infectiile

In cazul ranilor purulente, se recomanda frunzele de brusture. Dupa ce au fost spalate bine, frunzele se fierb in lapte, timp de trei-patru minute, pana cand se inmoaie. Cand s-au mai racit, frunzele se aplica direct pe rana, sub forma de compresa, care se schimba din doua in doua ore.

Sulfina galbena reface tesuturile

Pe leziunile generate prin oparire se pun comprese cu apa rece,cu infuzii de plante cum ar fi sulfina, arnica, coada-soricelului si galbenelele sau cu iaurt.

Substantele active din florile sulfinei stimuleaza refacerea tesuturilor si inlocuirea celor distruse cu altele nou formate. Cu infuzia de sulfina se fac si bai locale. Infuzia se prepara din doua lingurite de planta care se lasa timp de 15 minute intr-o cana cu apa fierbinte, apoi ceaiul se poate folosi.

Galbenelele, emoliente

Pentru uz extern, sunt eficiente atat sucul, cat si uleiul de galbenele, care se aplica sub forma de cataplasme. Sucul de galbenele se prepara astfel: florile se pun intr-un borcan care se acopera si se lasa la soare timp de noua zile.

Apoi, florile se storc, iar sucul obtinut se toarna pe o compresa care se aplica pe zona afectata. Uleiul de galbenele grabeste vindecarea. Cand rana a facut crusta trebuie unsa cu acest ulei vreme de trei saptamani.

Arnica cicatrizeaza

Unguentul de arnica actioneaza pozitiv asupra leziunilor produse de lovituri si asupra celor generate de intepaturile de insecte, deoarece grabeste regenerarea tesuturilor si cicatrizarea ranii.

Zona afectata trebuie unsa de trei ori pe zi. La fel se foloseste si compresa cu tinctura de arnica (10 picaturi diluate in 50 ml de apa).

Uleiul de sunatoare grabeste vindecarea

Pentru a grabi vindecarea ranilor adanci, poti folosi comprese cu ulei de sunatoare de doua ori pe zi. Acesta se prepara din 500 g de flori proaspete care se pun intr-un litru de ulei si se lasa sa se macereze timp de trei zile la soare sau langa o sursa de caldura. Separat, se fierb 500 ml de vin alb, la foc mic. Cand vinul s-a mai racit, se adauga in uleiul de sunatoare.

Propolisul, indicat in arsuri grave

Propolisul contine acid feluric, un protector al pielii afectate de razele ultraviolete. Pentru ca ranile produse de arsurile solare sa se vindece in timp scurt se unge pielea cu o crema care contine propolis cu o concentratie de 10 pana la 20%.

Unguentul, care poate fi procurat din PLAFARE, este eficient si in arsurile grave. Indiferent de natura ranii, unguentul se aplica de trei-patru ori pe zi.

Specialistul nostru, Dr. Ruxandra -Constantina – medic de familie, competenta in apifitoterapie, reflexoterapeut

In cazul unor rani sau arsuri de gravitate medie-severa, terapia cu plante se administreaza numai in paralel cu medicatia alopata prescrisa de un specialist. Spray-ul cu propolis este foarte eficient, cu rol antiseptic, dezinfectant, calmant si regenerator si se aplica de trei ori pe zi, la fel si unguentul cu propolis.

Uleiul de galbenele sau unguentele cu extract de galbenele sunt eficiente pentru tratamentul arsurilor, datorita proprietatilor emoliente si cicatrizante. Baile locale cu infuzie de levantica au efect antiseptic si cicatrizant.

Local, se pot folosi comprese cu infuzie concentrata de coada-soricelului, de galbenele, de muguri de plop, levantica, cimbru, frunze de nuc, urzica si de roinita. Acestea calmeaza durerile, dezinfecteaza plagile si grabesc vindecarea.

Prudenta

Ranile aflate in curs de vindecare nu trebuie expuse la soare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *