Leacuri naturale din nuci verzi

Leacuri din nuci verzi

Frunza de nuc si coaja verde a fructului au fost folosite inca din Antichitate datorita proprietatilor tonifiante, astringente, hipoglicemiante, antiscrofuloase, depurative si vermifuge, precum si da­to­rita prezentei unei substante care are rol de antiseptic local. Din coaja verde a nucilor se obtine un ulei excelent recu­noscut pentru capacitatea de a tine sub control nivelul colesterolului. Din patru kilograme de nuci se obtin doua kilograme coji verzi, din care se extrage un litru de ulei. Datorita formei speciale a miezului de nuca – asemanator cu creierul, atat ca forma, cat si pentru ca e adapostit intr-o carcasa ce ne duce cu gandul la cutia craniana – s-a conside­rat ca e un remediu excelent pentru… bolile mintale. De la inceput trebuie ­precizat ca aceasta calitate nu a fost insa probata stiintific. Totusi, nucile au trecut proba la alte capitole. Astfel, este dovedit ca nuca verde este fructul cel mai bogat in cupru si zinc, avand in plus potasiu, magneziu, fosfor, sulf, fier, calciu, vitaminele A, B, C si P.

„Sa-l beti cu inghitituri mici”
Ramanand la nuca verde, sa spunem ca, sub diferite forme, ea a fost folosita si in medicina populara romaneasca. La Manastirea Dintr-un Lemn din judetul Valcea am aflat o reteta de lichior de nuca verde despre care maica stareta ne-a spus ca este „sanatate curata”. „Sa-l beti cu inghitituri mici, ca asta nu-i lichior de baut, ci leac pentru ­stomac, dar si pentru plamani”, ne-a atentionat ea. Pentru 500 g nuci verzi e nevoie de 500 g zahar, tuica si palinca. Se aduna nucile la vremea la care incep sa se formeze. Se culeg dupa ploaie, dar nu trebuie sa fie ude. Se taie pe lung, cat sa intre pe gatul unei sticle (care nu trebuie sa fie transparenta, ci maro sau verde). La o jumatate de kilogram de nuca se pun 500 g zahar. Se leaga ­sticlele cu tifon si se lasa toata vara la soare, pana aproape de Postul Craciunului. Dupa ce se macereaza, se pune tuica foarte buna si se tine 14 zile. Se scurge acest lichid (care este mult prea concentrat in iod) si se lasa aparte. Se adauga in sticlele cu nuci macerate palinca si se tine alte 14 zile. Abia dupa aceea se amesteca cele doua lichide si se mai lasa cateva zile, inainte de a incepe sa bei. Despre acest lichior, maicutele de la Manastirea Dintr-un Lemn spun ca este leac pentru raceala si pentru toate bolile pieptului, iar o inghititura dupa masa de pranz ajuta digestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *